2020 Ramazanı ve İftar-Sahur Sofra Adabı


2020 Ramazanı 
ve 
İftar-Sahur Sofra Adabı
Bu yazım 27.04.2020 Tarihinde Analiz Gazetesinde yayınlanmıştır.

Oruçluyken nerdeyse tüm gün aç kalan insan, dünyaları yiyecek sanır. Hâlbuki bir tas çorbayla da olsa doyar karnı. İşte bu açıdan, Ramazan Sofrası mutfağın imkanlarına, yemek kültürüne ve yöresel tatlara bakılarak mütevazi bir şekilde hazırlanmalıdır.

Talip Bayram

Elbette bir gastronomi yazarı olarak her sene olduğu gibi bu senede Ramazan sofrasını yazmak iyi olurdu. Ancak sofrada neler olmalı sorusuna en temel cevap olarak, oruç bedeni bir ibadettir ve Allah'a yakınlaşmak amaçlanmaktadır. Belli saatlerde aç kalınıyor diye, dünyanın neredeyse tüm yemeklerini iftarda sofraya yığıp onlarla iftar açmak, hem orucun ruhuna aykırı hem de yanlış beslenmeden dolayı vücut zarar görebilir.


Peki, Ramazanda Nasıl Beslenilmeli

Ramazan ayında neler yenmeli veya nasıl beslenmeliyiz, iftar ve sahurda nelere dikkat etmeliyiz? Gibi sorular her sene Ramazan ayında gündeme gelmekte ve bunların cevapları da bir şekilde bir yerlerden öğrenilmektedir. Ekranlarda, gazete sayfalarında, dijital alanlarda ve özellikle sosyal medyada bu alanda oldukça çok yayın yapılmakta ve hatta o kadar çok ki bu bilgi kirliliğine bile neden olmaktadır. Bunları kontrol eden bir mekanizma ne yazık ki bulunmamaktadır. Kendi alanı olmayan kişiler gastronomi konularında, bilimsel olarak ispatlanmamış tezleri halkın önünde konuşabilmektedir. Yetkililer de bu konularda ahkam kesenlere sen yapıyorsun arkadaş, bu senin alanın değil, bu anlattıklarında bilimsel olarak ispatlanmış değil sen nasıl halkın kafasını karıştırabiliyorsun da demiyor. Bu şekilde halkın kafası karışmış olarak devam ediyor.
İşte Ramazan ayına ait beslenme şekliyle ilgili okuduğum, duyduğum birçok tez birbirinin zıddı gibi görünüyor. Benim bile kafam karışıyor. Bizde gastronomi gazetecisi olarak bu uzmanların görüşlerine dayanarak yazılarımızı yazıyoruz. Yoksa bu konularda ne bir akademisyenliğimiz var nede bir uzmanlığımız. Mümkün olduğunda yetkili kişilerin bilgilerini size aktarmada aracı durumundayız. İşte bilgilerine, uzmanlığına güvendiğim, yazılarından ve yorumlarından istifade ettiğim değerli dostum Dr. Eyyüb Yılmaz namı diğer @DoktorFitt beslenme ile ilgili doğru tespitler yapıyor. Kendisini takip etmenizi ve bilgilerinden faydalanmanızı öneririm.

2020 Yılının Ramazan Ayı Çok Farklı

Gelelim bu yılın Ramazan ayına. Tabi bu sene diğer yıllardan çok farklı ve çok zor bir Ramazan olacak gibi duruyor. Pandemik hastalık koronovirüs’ten dolayı koca Ramazanı evde kalarak geçirmek zorundayız. Gerçi ben normal yıllarda bile Ramazanı evde geçirmeyi sevenlerden biriyim ama bu sene biraz zoraki olarak evde kalacağız. Bu yıl bu virüsten dolayı bir takım tedbirler alınmış durumda. Ramazanın ritüellerinden biri olan davulcular belki olmayacak veya en azından bahşiş için kapı kapı dolaşmayacak. Her sene olduğu gibi büyükçe mekanlarda yapılan toplu iftar ve sahur programları olmayacak. Çünkü toplu iftar programları yasaklandı. Belediyelerin veya sivil toplum örgütlerinin, hayırsever vatandaşlarının katkılarıyla yapılan İftar çadırları vs. olmayacak. Hatta aileler arası geleneksel yapılan iftarlar bile benim zannımca riskli durumda görünüyor, onlarda belki yapılmayacak. Kendi canımızın derdimizde değiliz elbette ama evlerde bulunan yaşlılara çocuklara bulaştırma riski korkutuyor insanı, dolayasıyla gönüllü bir tedbir koyuyor insan kendine.

Yani özetle, tüm dünyada Ramazan bu yıl çok buruk ve camiler bu yıl çok hazin. Eyüp sultan, Sultanahmet ve diğer camiler derin bir sessizlik içinde. Önceki Ramazanlarda iftar ve sahurda avlularda bile adım atacak yer olmayan camiler şimdilerde kapıları kapalı durumda.

Yazının tamamını okumak için resime tıklamanız yeterlidir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler