Yaban Mersini

Bilinmeyen ama pek çok derde şifa

Bu yazım 25.01.2021 Tarihinde Analiz Gazetesinde Yayınlanmıştır.

http://analizgazetesi.com.tr/yazarlar/bilinmeyen-ama-pek-cok-derde-sifa-yaban-mersini/


Ayıüzümü, Blueberry veya çok bilinen ismiyle Yaban Mersini, fundagiller familyasından olup ılıman iklimlere adapte olmuş, üzüme benzeyen bir bitkidir. 20-50 santimetre boylarında, çok dallı, odunsu ve pek çok sağlık sorununa karşı yaygın olarak kullanılan şifalı bir bitkinin meyvesidir. Rengi kırmızıdan mora doğru olan, dolgun ve yaprakları da kullanılan bu etli meyvenin anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık bölgeleri olmakla birlikte ülkemizde Karadeniz bölgesinin dağlarında da bol miktarda yetişmektedir.


 

Yeterince meyve tüketebiliyor muyuz?

Son zamanlarda meyve tüketimi ile ilgili tartışmalara pek anlam veremiyorum. Meyve genel anlamda bakıldığında, aslında sağlık açısından çok gerekli ve şifalı bir yiyecek türüdür ve yemeklerden en az 2 saat sonra yenilmelidir. Ancak içerdiği şeker nedeniyle bazı hastalıklar için meyveden uzak durulmalı söylemlerine temkinli olmakla birlikte kısmen katılıyorum. Bunun için belki yemekle birlikte ve aşırı tüketilmesinin bazı sakıncalarının bulunduğunu söylemek yeterli olur sanırım. Bu tepkiler kesinlikle meyve karşıtlığına dönüşmemeli. Bu tür eğilimler insanların muz, hurma, elma, kavun, mango ve diğer bunun gibi tüm meyve türlerindeki güçlü antiviral özelliklerden yararlanılmasını engellemektedir. Bence bu tür bilgiler şeker hastalığı gibi bazı hastalıkların önü alınacak derken başka türlü vücudun bağışıklığına zarar verebilecek durumlara yol açabilmektedir. Meyve, yaşamı uzatmak ve hastalıklarla savaşmak için en iyi besin kaynaklarından biridir, antioksidan özelliği olan meyve gerçekten uzun ömürlülükle eşanlamlıdır.

Yaban Mersini


İşte faydaları saymakla bitmeyen meyve ya da yemişlerden biri de Yaban Mersinidir. Literatürde Keçiyemişi, Vaccinium myrtillus, Cranberry, Airelle gibi isimleri de olan ve benim gibi şeker hastaları için ideal bir yemiş olan Yaban Mersini, ülkemizde pek tanınmamakta ve kıymeti da çok fazla bilinmemektedir. Yaban Mersini, böğürtlen ve kiraz gibi antioksidan açısından en yüksek gıdalar arasında ve bağışıklığı güçlendiren, vücut direncini artıran doğal şifalı meyvelerden biridir. Belki de en önemlisi kan şekerini dengelemesidir. Şeker dengesi ve kontrolü, gizli şeker, prediyabet ve diyabeti olanlar kadar normal bireylerde çok önemli bir sağlık ölçütüdür. Yani şekerin hem düşmesi sakıncalı hem zaten yüksek olması tehlikelidir. Kan şekerini etkileyen en önemli faktörler kilo, egzersiz, stres, genetik ve sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenme açısından kan şekerini dengeli tutan 15 besinin arasında yaban mersini çok önemli bir yer tutmaktadır. Kan şekerini dengeleyen çok faydalı 15 besin, Yaban mersini, Tarçın, Kefir, Brokoli, Deniz ürünleri, Ceviz, Badem, Bamya, Yulaf, Fasulye, Chia tohumu, Lahana turşusu, Avokado, Limon, yoğurt ve Yumurtadır.

Ülkemizde yaban mersini yetiştiriciliği son dönemlerde önem kazanmaya başlamıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi geçenlerde Tarımda kalkınma ve çiftçiye kazandırma çalışmaları kapsamında çiftçilere yaban mersini fidanlarını dağıtmış olması sevindiricidir.

Yaban Mersini Yemişinin Faydaları:

·        


İçeriğinde A, C, E, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi insan sağlığı için faydalı pek çok mineral ve organik asitler bulunur.

·         Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive eder ve kansere karşı savaşan Ellagıc-Asit içeriği oldukça yüksektir.

·         Kurusu ve yaprağıyla yapılan çayı ishal giderir ve idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi gösterir.

·         Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır, gece görüş kabiliyetini artırır.

·         Günde bir kâse yaban mersini, hafızayı güçlendirir, beyin sağlığına ve yaşlılık nedeniyle oluşan tahribata iyi gelir.

·         Kalp krizi riskini azaltır ve damar elastikliği ve damar sertliği oluşumunu engeller.

·         Kan şekerini ve kolesterolünü düşürür ve taze olarak tüketildiğinde de kanı temizler.

·         Çok besleyici özelliği olmasına rağmen diyet açısından kalori ve sodyum içeriği düşüktür.

·         Lifli yapısı nedeniyle bağırsak metabolizmasını düzenler ve idrar yollarını temizler,

·         Antioksidandır ve iltihaplar için dezenfektan özelliği taşır.

·         Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.

·         Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.

·         Oldukça besleyici bir meyvedir.

·         Varis ve hemoroide iyi gelir.

·         Ağız içi yaralarını iyileştirir.

·         Doğal antidepresandır, sakinleştirir.





   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler