İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler



İstanbul’un birçok noktasında, Anadolu'nun özlenen lezzetlerini keşfedebileceğiniz ve unutulmaz tatları bulabileceğiniz çok sayıda mekân bulunuyor. Anadolu'nun meşhur ve birbirinden lezzetli yöresel ürünleri, İstanbul’daki bu restoranlarda tam da lezzetseverlerin damak tadına uygun bir şekilde sunuluyor. Anadolu’nun her bir yöresinin birbirinden leziz olan bu yerel yemekleri bir anlamda kültürel mirasımızın da bir uzantısıdır. İstanbullu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu yemeklerini nasıl beğeniyorsa Ege mutfağı lezzetlerini de Yöresel Karadeniz yemeklerini de en lezzetli ve en sağlıklı haliyle çok seviyor ve çok tutuyor. Bugün 3 bölgeden 3 ilimizin İstanbul’daki mekânlarını sizinle tanıştırmak istiyorum. İlki Akdeniz Bölgesinden Adana lezzetlerini Kadıköy Acıbademde sunan “Adana Lezzet Sokağı”. 2. Karadeniz Bölgesinden Sinop lezzetlerini İçerenköy’de sergileyen “Sinop Sofrası Halime Şahin”. 3.’sü ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Diyarbakır lezzetlerini müşterilerine servis eden “Kebapçı Murat”. 


Adana Lezzet Sokağı

2018 yılında Adana’nın en beğenilen lezzetlerini bir arada sunmak için “Adana Lezzet Sokağı” markasını sosyal medya fenomeni Ali Mirac Aşık ve Mehmet Özel birlikte kuruyor. 4 yıl önce Adana da kurulan ilk mekândan sonra 2022 Yılı Mayıs ayında İstanbul Acıbadem’de ilk şube, 2022 Haziran ayında da İstanbul Kuzguncuk’ta 2. şube açılıyor.  


“Adana 1 Masada” konsepti

“Adana 1 Masada” sloganıyla yola çıkılan bu konseptte, Şırdan, Mumbar, Karin Dolma, İçliköfte, Ciğer Kavurma, Kebap çeşitleri, Lahmacun ve Yağ somunu gibi tüm lezzetler bir masada sunuluyor. Yani Adana'da lezzet anlamında ne varsa bu restoranda da onu görmek mümkün. Adana yemeklerinin lezzeti, toprağından mı suyundan mı pek bilinmez ama Adanalının acıyla harmanlayıp geliştirdiği lezzetlerin İstanbullunun damak tadına çok uyduğunu söyleyebilirim. Sürdürülebilir bir kalite anlayışıyla şubelerin personel ve ustalarını eğitim için Adana’ya gönderen marka yetkililerinin hedefi, İstanbullulara gerçek Adana lezzetlerini tattırmak. Adana Lezzet Sokağına, Şırdancı, Kebapçı veya Lahmacuncu demek doğru değil, Adana lezzetlerinin tamamı demek daha doğru olur bence.


Adana Lezzet Sokağı Lezzetleri

Acıbademdeki şube açılışına katıldığımda İkram edilen lezzetlerden Adana’nın gülleri tabir ettikleri Şırdan ve hemen sonrasında Mumbar epey lezzetliydi. Bence zaten Adana demek Şırdan demek. Mumbar dolması da Adana'da nasıl yapılıyorsa burada da o şekilde yapılıyor. Ardından lavaş içinde ince kıyım kavurma ciğerini de çok beğendim. Gaziantep ciğer kavurması, burada Adana usulü zırhla çekilerek yapılıyor. Yine sofraya gelen lezzetlerden haşlama içli köfte de süperdi, zaten Siirtli olmam dolayısıyla içli köfteyi hep haşlama yerim. Adana usulü Lahmacun ve tabi ki sofranın sultanı Adana Kebap da gerçekten enfesti. Yanında olan pide de en az kebap kadar özeldi. Daha önce Konya’da yediğim ve burada sunulan ‘Yağ somunu’ da olağanüstü lezzetteydi. Adana Lezzet Sokağında, Karın dolma, Kazbaşı, Kuşbaşı, Çöp şiş, Terbiyesiz Tavuk gibi daha birçok nefis lezzetlerle damaklarınızı şenlendirebilirsiniz.


Sinop Sofrası

48 yaşında ve 4 çocuk sahibi Sinoplu Halime Şahin, 2016 yılında İstanbul’da Sinop mantısı üzerine kısa süren bir ortaklıktan sonra 2017 yılında Kadıköy’de “Diyojen Kafe” adıyla ilk mekânını açıyor. 2019 yılında ise şu an İçerenköy’de mevcut olan ‘Sinop Sofrası’nı açan Halime Hanım, iyi bir aşçı ve aynı zamanda Sinop’un da gönüllü kültür elçiliğini yapmaktadır.  


Sinop Mutfağı ve Halime Şahin

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sinop’un kendine has bir mutfağı vardır ve etli yemeklerle ağırlıklı hamur işlerinden oluşur. Bölgede yetişen dağ bitkileri, buraya has lezzetler için yemeklerde baharat olarak kullanılır. Kayıtlarda Sinop mutfağına ait 350 yemeğin olduğu görülüyor. Sinop Mutfağını Türkiye’de ve özellikle İstanbul’da tanıtma çabası içine giren Halime Hanım, çevresinde çok sevilen biri ve aynı zamanda İstanbul’da SİYAD İstanbul şubesinin de kadın kolları başkanı. Halime Şahin, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde gerçekleştirilen Sinop tanıtım günlerinde ve Ulusal kanallarda defalarca Sinop yemekleri yapmış ve başarılı olmuş iyi bir ustadır. Halime Şahin ve kızı, düzenlenen bu yemek yarışmalarında altın dahil birçok madalya da kazanmışlardır. Ayrıca Halime Şefin gayretleri sonucu, özellikle Antalya EXPO 2016’da düzenlenen ve 30 ülkeden 300'ün üzerinde şefin katıldığı "2. Uluslararası Antalya Gastronomi Festivali"ne Sinop lezzetleri damga vurmuştur.


Sinop Yöresel Yemeklerinden Bazıları

·         Özel şekli ve lezzetli sosuyla Sinop Mantısı,

·         Hamsi balığından İçli Tava,

·         Hamur işi Nokul,

·         Soğan ve sarımsaklı Sirkeli Pırasa,

·         Gözleme tarzı Katlama,

·         Tavuk etli, cevizli İnce hamurdan Islama,

·         Havuç ve kerevizli Palamut Pilaki,

·         Mısır unu, tereyağı ve yumurtadan Mısır Pastası,  

·         Buğdaydan Keşkek,

·         Kabak, ceviz ve şekerli harçlı hamurdan Kabak Millesi,

·         Badem, kekik, kuş üzümü, karabiber ve kestaneden Kestaneli İç Pilav,

·         Şerbetli, ceviz ve fındıklı hamurdan Kaşık Çıkartması,  

·         Barbunya, mısır, kuzu eti, soğan ve salçadan Mısır Çorbası,

·         Mısır, barbunya, kuzu eti, soğan, salça ve mısır unundan Mısır Tarhanası,   

·         Krema, çikolata ve İki tartolet hamurundan Sinop Usulü “Prenses”,

·         Süt, ceviz, fındık ve hamurdan Hamursuz Tatlısı,

·         Lokma gibi Sıkmık Tatlısı,


Kebapçı Murat, Diyarbakır Lezzetleri

Aslen Mardinli ama Diyarbakır doğumlu Murat Karacadağ tarafından 2006 yılında kurulan ‘Kebapçı Murat’ restoranı, tarihi yarımada içerisinde adeta Türk mutfağının lezzet kapılarını dünyaya açan bir marka konumunda bulunuyor.  


30 yıl tabla üzerinde ciğer-kebap satıyor

Dayısının yanında 5-6 yaşlarında bu mesleğe atılan Murat Usta, dayısıyla beraber tabla üzerinde İstanbul Kaleiçi denilen eski garajların bulunduğu bölgede, özellikle kale kemerinin dibinde tamı tamına 30 sene günde 500 adet dürüm satıyor. Bu dönemde dayısı da dahil çok iyi ustaların elinde yetişen Murat Usta, nihayet 2006’da Topkapı Caddesinde kendi mekanını açıyor. En büyük destekçileri ablası Semra Hanım ve kendi eşiyle birlikte Restoranı açtığı günden bugüne 18 yıldır gece saat 2’lere kadar çalışan Murat Ustanın en önemli özelliği, bizzat hazırladığı dürümleri müşterilerine kendi eliyle yediriyor olmasıdır. Yani asla müşteriyi yalnız bırakmayan Murat Usta, bunu büyük bir samimiyet ve içtenlikle yapıyor olmalı ki çok geniş bir müşteri kitlesi oluşmuş. Mekâna gittiğimde bizzat benim şahit olduğum, yan masaya oturanlar İstanbul’un diğer bir ucu olan İkitelliden bu lezzeti tatmaya gelmişler. Hatta Murat Usta benimle röportaj esnasında olmasına rağmen dürümleri ustanın kendi eliyle hazırlamasını talep ettiler. 1975’ten bu yana Kebapçı Murat, İstanbullunun damak zevkine göre birçok tercih seçeneği sunmakta, müşterilerini firmasının bir değeri olarak görmekte ve memnuniyetlerini sağlamak için üstün bir çaba göstermektedir. Kebapçı Murat’ta çalışan tüm personel de işinin ehli olup, lezzetin büyüsüyle profesyonelliklerini birleştirmişler. Şık bir sunum, estetik bir dizayn ve eşsiz lezzetler ile markalaşmayı hedeflerinin ilk sırasına yerleştirmiş olan Kebapçı Murat, ‘bu lezzet herkesin muradı’ diyerek bir kurum kültürü belirlemiş ve bu şekilde hizmet vermeye hala devam ediyor.   


Kebapçı Murat Menüsü

·         Ciğer, Fıstıklı, Patlıcan, Adana, Beyti ve Urfa gibi Kebap türleri.

·         Adana, Urfa, Ciğer, Kuzu Şiş ve Tavuk Şiş ’ten Dürüm çeşitleri.

·         Tavuk Kanat, Ali Nazik, Kuzu Çöp Şiş, Tereyağlı İskender gibi yemekler.

·         Burma Kadayıf, Dondurmalı İrmik Tatlısı, Künefe gibi tatlılar.

 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"