"Nokul Bafra Pide"


Gastronomi anlamında İstanbul’u Anadolu’nun bir nüvesidir desek yanlış ifade etmiş olmayız sanırım. Neredeyse Türkiye’nin her yerinden yöresel lezzetlerin İstanbul’a taşınması ve burada mükemmel bir şekilde sunuluyor olması bu şehri gastronomi açısından çok değerli kılıyor. Mesela bugün yazdığım Başakşehir Deposite AVM’de bulunan ‘Nokul Bafra Pide ’de bunlardan biri 

özetle Anadolu’da doğup İstanbul’a gelen oradan tüm Türkiye’ye ve hatta dünyaya yayılan Türk Yöresel lezzetleri ilgi odağı olmaya devam ediyor.


Nokul Bafra Pidesi, Samsun

‘Nokul Bafra Pide’ restoranı 2021 yılında, Samsun Bafralı Fatih Aşçı tarafından İstanbullulara en iyi Bafra lezzetlerini sunma iddiasıyla kuruluyor. Samsun Bafra yemek kültüründe çok eski tarihlerden beridir var olan Bafra Pidesi, bölgede düğünlerde, cenazelerde, pazar günleri kahvaltılarda sürekli yapılarak yenilen bir pide çeşididir. Mekâna ismini veren Bafra Nokulu da bol cevizli ve üzümlü geleneksel bir Bafra tatlısıdır.

İş hayatına çok genç atılan bir girişimci ‘Fatih Aşçı’


23 yaşında genç bir müteşebbis olarak ilk şirketini kuran Fatih Bey, Restorancılığa 2014 yılında “Tantuni Sofrası” restoran zinciriyle adım atıyor. Çok önemli lokasyonlarda 5 adet şubesi olan ve yabancı yatırımcıların da ilgi odağı haline gelen tantuni zincirini, başka projelere yönelme adına markanın ismi kendisinde kalmak kaydıyla bireysel yatırımcılara veriyor. 2019 yılında tekrar bu sektöre Sefaköy’de Pide restoranı açarak giren Fatih Bey, 2021 yılının haziran ayında da Başakşehir Deposite AVM’de bu mekânı açıyor. İstanbul’da çok iyi Bafra Pidesi yapan yer olmadığını düşünen Fatih Bey, “ben tantunicilik yaparken herkes bana ‘sen Bafralısın neden ‘Bafra Pidesi’ yapmıyorsun’ diye sorardı. Bunun üzerine ben de bu restoranı açıp Bafra’dan pide ustası getirttim. Ustayla birlikte en iyi Bafra Pidesi nasıl yapılır araştırırken bu lezzetin formülünü keşfettim. Burada ince hamuru, harcı ve bana ait özel formülüyle İstanbul’un en iyi Bafra pidesini yapmaya başladım. Bu konuda iddialıyım” diyerek Başakşehir ve ikitelli bölgelerinin gelişen lokasyonu Deposite AVM’ de bu restoranı açtığını anlatıyor.

Bafra Pidesi, Nokulu ve Dondurması


Adını Samsun'un Bafra ilçesinden alan, yüz yüze ve nesilden nesile aktarılarak gelen bir yemek kültürünün eseri olan ‘Bafra Pidesi’, ince hamuru, çıtır çıtır lezzeti ile lezzetseverlerin damak tadını şenlendiriyor. Ben de uzun zamandır böyle lezzetli bir pide ve nokul yememiştim. Hem pide hem nokul, Bafra’ya ait coğrafi işaret tescilli. Ayrıca yine burada tescilli Akçaabat Köftesi de sunulan yöresel lezzetlerden. Karadeniz’in en özel pideleri ve enfes lezzetiyle ‘Bafra Dondurması’ da yine burada İstanbulluların beğenisine sunuluyor.  



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler