Gastronomi Açısından Corona Virüs (Covid-19)


Bu Yazım Pazartesi 16 Mart 2020 tarihinde Analiz Gazetesinde Yayınlanmıştır. 

https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/gastronomi-acisindan-coronavirus--1774/

Gastronomi Açısından
Corona Virüs (Covid-19)
Bu yazımda, Corona Virüs (Covid-19)’den kendimizi nasıl koruyabiliriz? Yiyeceklerden insanlara bu virüs bulaşır mı? Bu virüsten korunmak için neler yiyip içmeliyiz? gibi sorulara kendi açımdan ve naçizane bilgi seviyeme göre katkı sunup cevap bulmaya çalışacağım.
Dünya bir virüs yüzünden kavruluyor. Ama öncelikle kimi vuruyor, kime zarar veriyor derseniz, ilk olarak kronik rahatsızlığı olanları, yaşlı olanları ve sağlıksız beslenenleri desem yanlış olmaz sanırım. Yani sen bağışıklık sistemini güçlü tutarsan bu virüs sana hiçbir şey yapamaz. Veya daha genel bir ifadeyle “İmmün Sistemi’n sağlamsa yüksek bir ihtimalle hiçbir virüs sana dokunamaz veya teğet geçer diyebilirim. Kişisel temizlik, sağlıklı beslenme, uyku ve diğer yöntemler, bu salgından korunmada son derece etkili yöntemlerden, ancak bu pandemik hastalıkta en önemli destekleyicimiz tabii ki bağışıklık sistemimizdir. Bana göre ise yalnızca Corona değil diğer mikroplardan da korunmanın en etkili yolu bağışıklık sistemini güçlendirmektir.

Öncelikle Bağışıklığı Güçlendirip Hastalığa Yakalanma Riskini Düşürmek Birinci Önceliğimiz Olmalıdır.

Burada ilk olarak hijyen ve temizliğin altını çizmek istiyorum. Bir Müslüman memleketi olarak aslında temizliğe büyük önem vermiş olmamız lazım. Günde 5 vakit abdest alan bir kişi eğer gerçekten hakkıyla abdest alıyor ve temizliğini yapıyorsa virüslere ve mikroplara karşı daha korunaklı olması lazım. Ayrıca abdest alırken azına ve burnuna su verme işlemi tam yapılırsa, yani “İstinşâk” tabir edilen o işlemin hakkı verildiğinde burunda hiçbir virüs barınmaz. Çünkü bu virüs daha çok itibariyle burundan vücuda girmektedir. Dolayısıyla kesinlikle burun temizliğine çok önem verilmesi gerekiyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler