Gastronomi Turizmi Fuarı “Gastro Show” İstanbul’da

 

Bu Yazım 23.02.2021 Tarihinde Diriliş Postası Gazetesinde Yayınlanmıştır.

https://www.dirilispostasi.com/makale/6520661/talip-bayram/gastronomi-turizmi-fuari-gastro-show-istanbulda

Gastronomi Turizmi ilgili konuda çok defa yazı yazdım. Ancak bu sefer gerçekten önemsediğim bir konuyu ele almaktan dolayı da çok mutluyum. Bu yılın Haziran ayında Avrupa’nın en büyük gastronomi turizmi fuarı “Gastro Show” ülkemizde ilk defa yapılacak.

Gastronomi Turizmi

Bir ülkenin tanıtımında en önemli faktörlerinden biri bilindiği üzere turizmdir. Turizmde 2 şey üzerinde yükselir, biri konaklama diğeri ise yeme içme yani gastronomidir. Şimdi o zaman bir turist ülkemize geldiğinde onu iyi ağırlamak için elimizde 2 seçenek var. Biri rahat etmesi, yatması, dinlenmesi vs. ama diğeri yani en önemlisi ise karnını doyurmasıdır. Mesele sadece karın doyurmak ise turist zaten Sultanahmet meydanında seyyar büfelerden aldığı bir simitle de veya otelde batı mutfağından yemekler yiyerek de pekâlâ karnını doyurabilir. Ama ülkemizin o muhteşem lezzetlerinden tatmadan ülkesine döndüğünde bir daha gelme şansı yüzde kaçtır acaba? Dolayısıyla bir turisti ülkemize bağımlı hale getirecek olan bizim lezzetli yemeklerimiz olsa gerek diye düşünüyorum.

Türk Turizminin Dünyaya Açılan Penceresi “Gastronomi Turizmi”


Öncelikle Gastronomi için, içinde barındırdığı tüm sanatsal, görsel ve bilimsel unsurlarla birlikte, yiyecek ve içeceklerin tarihsel gelişme sürecini de dahil ederek ayrıntılı bir biçimde ele alınması, geliştirilmesi ve günümüzde uygulanması çalışmalarını bir bütün olarak kapsayan bir bilim dalı olduğunu söyleyelim. Ardından Gastronomi Turizmi için de bir yere seyahat ederken, oranın tatları ve yöresel lezzetleriyle de ilgili olma durumudur diye ekleyelim. Bence Turizm ve Gastronomi bir bütün olarak ele alınmalı, çünkü birbirine inanılmaz katkıları var.

Son zamanlarda dünyada oluşan Gastronomik hareketlilik, yani insanların yeme-içme olgusuna daha fazla ilgi göstermeye başlaması Gastronomi Turizminin popülerliğini artırmış ve bugün Turizm içinde gastronomi Turizmi artık başlı başına bir sektör haline gelmiştir. Bunun doğal bir yansıması olarak da sosyal medyada bir çok fenomen, influencer, Youtuber şehir ve mekanları dolaşarak, gerek yurtiçi yurt dışı seyahat yaparak orada bulunan şahane lezzetleri bizlere sunuyorlar. Bunu görenlerin de elbette o yiyecekleri yeme iştihaları gastronomi turizminin canlanmasını sağlıyor.

Gastro Show


İşte tam bu noktada GTD başkanı Gürkan Boztepe ile yapmış olduğum görüşmede ülkemizin Gastronomi anlamındaki zenginliğini dünyaya tanıtmak için büyük bir fırsatın ayaklarımıza geliyor olduğunun müjdesini verdi.  TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Hava Yolları ve TÜRSAB - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin destekleri ile Avrupa’nın en büyük gastronomi turizmi fuar ve konferansı “Gastro Show” ülkemizde İstanbul’da ilk olarak yapılacak. 7 şehir 7 bölge 7 ülke teması ile dünyadaki gastronomik lokasyonları belirleyecek olan fuar, ACE of MICE etkinliği ile eş zamanlı olacak. Turizm Medya Grubu (TMG) ve Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) ortaklığıyla gerçekleştirilecek olan Gastro Show, tüm gastronomi sektörü paydaşlarını bir araya getirecek. Ayrıca fuarda ticari hacmin artırılması ve konferans programlarıyla dünya liderlerinin sektörle buluşturulması hedeflenmekte. 160 katılımcı, 15.000 ziyaretçi ve 50 konuşmacı ile gerçekleşecek Gastro Show’a Türkiye’nin ve dünyanın değişik yerlerinden gastronomi sektörüne damga vurmuş üst düzey şefler, gastronomi uzmanları da katılarak katkı sunacaklar.




Gastro Show’un tarihi, yeri ve Covid19 önlemleri

2-4 Haziran tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi Acık Alan - ICC’de, TMG ve GTD ortaklığıyla düzenlenecek olan ‘Gastro Show’da Covid-19 gelişmeleri titizlikle takip edilerek organize edilecek ve tüm misafirlerin sağlığı-güvenliği ek önlemlerle korunmaya altına alınacak. TMG ve GTD, gastronomi endüstrisinin bu farklı ve geniş̧ yelpazede bulunan katılımcı-ziyaretçi profilini “7 Şehir, 7 Bölge, 7 Ülke” mottosuyla 2021 yılında ilk defa ağırlayacak.


İstanbul Kongre Merkezi’nin açık alanında yapılacak olan Gastro Show etkinliği, 2 büyük Dome çadır konsepti içinde yapılacak. Bir çadırda. Türk mutfağı, peynir, pide, döner ve pizza gibi Workshoplar yapılacak. Diğer Dome çadırının içinde bulunan konferans alanında ise dünya gastronomi trendleri üzerine değerli konuşmacılar eşliğinde bilgilendirici oturumlar yapılacak. Bu oturumlarda Türk mutfağının önemi, Türkiye ve dünyanın en önemli şeflerinin hikâyeleri, 7 gastronomik şehir, coğrafi işaretli ürünler, 7 ülke mutfağı, sokak lezzetleri, Modern Türk Mutfağı, sağlıklı beslenme, Vegan-Vejeteryan beslenme, iklim değişikliğinin yemeklere etkisi gibi konular tartışılacak.

Fuarda Konuşma yapacaklar

·         Eric Wolf, Dünya Gastronomi Derneği Başkanı

·         Ahmet Dede, kısa zaman önce Michelin yıldızı alan “dede” restoranı ile Türkiye’nin gururu.

·         Suresh Basnet, Nepal Şefler Birliği Başkanı,

·         Udi Goldschmith, Kudüs Aşçılık Enstitüsü̈ Kurucusu “Slow Food Chef Alliance” Ulusal Koordinatörü̈,

·         Maria Athanasopoulo, United Nations Women temsilcisi

·         Asya Varbanova, Respond on Demand kurucusu ve Dünya Yemek Sanatı Derneği Üyesi,

·         Chantal Cooke, Ödüllü gazeteci-yazar,

·         Roberta Garibaldi, Bergamo Üniversitesi Profesörü ve Gıda Turizmi Araştırmacısı

·        Yine Türkiye’nin en değerli şefleri bu fuarda olacak. Her biri alanında uzman şefler arasında Aydın Demir, Deniz Temel, Ebru Baybara Demir, Mehmet Yalçınkaya, Murat Bozok, Sahrap Soysal, Sinem Çapraz, Somer Sivrioğlu ve Umut Karakuş konuşmacı olarak yer alacaklar.

·        Protokolden, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Eski Turizm Bakanı Bülent Akarcalı, STK Başkanları-Yönetim Kurulu Üyeleri, gazeteci- gastronomi yazarları ve akademisyenler de etkinlik programına deneyim, uzmanlık, renk ve kalite katacaklar.

Gastro Show icra şekli


Fuarda dome çadırlar içerisinde master şeflerin muhteşem sunumları olacak. B2B alanında ise gastronomi acentaları, uluslararası etkinlik ajansları, otellerin concierge müdürleri ile yüz yüze toplantılar yapma imkânları bulacaklar. Böylelikle, değerli kurumlar Gastro Show’a katılarak Türkiye ve dünyadaki satıcılarla tanışma, yeni anlaşmalar şansını yakalayacaklar. Gastro Show katılımcıları, Gastronomi-Turizm gıda ve turizm endüstrisinin tamamını temsil edecek. Fuar, gıda ve içecek ürünlerinin yanı sıra lojistik çözümleri ve sağlık ürünlerini de kapsayacak. Gastro Show İstanbul, çok sayıda sektör ve pazarda faaliyet gösteren dünyanın en kaliteli gıda ürünleri üreticilerini bir araya getirerek, gastronomi sektörüne değer oluşturma misyonunu sürdürmeyi hedefliyor. Bilgi için, www.gastroshowturkey.com

Erik Wolf’ın bu fuar hakkındaki mesajı


Dünya Gastronomi Turizmi Derneği kurucusu ve başkanı olan Bay Wolf, yayınladığı mesajında “Merhaba! Ben, Erik Wolf ve Dünya Gastronomi Turizmi Derneği’nin Başkanıyım. Bu yıl 2-4 Haziran tarihleri arasında İstanbul, Türkiye’de gerçekleşecek olan “Gastro Show ”da sizleri görmeyi dört gözle bekliyorum.  Umarım hepimiz yüz yüze tanışma ve Türk misafirperverliği ile dünyanın dört bir yanından gelen harika ve lezzetli yemeklerin tadını çıkarma fırsatına sahip oluruz. Sizinle Gıda Turizmi veya Gastronomi Turizmi hakkında konuşmayı ve bu sektörün ne olduğunu, size, isinize, şehrinize veya kuruluşunuza nasıl fayda sağlayacağı hakkında biraz daha açıklama yapmayı dört gözle bekliyorum. Gastronomi Turizmi, turizm endüstrisinin en büyük sektörlerinden biridir ve ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel olarak da büyük bir etkiye sahiptir.” İfadelerini kullandı.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler