Ramazanda Öne Çıkan Lezzetler

 Bu yazım 20.04.2021 Tarihinde Diriliş Postası Gazetesinde Yayınlanmıştır.

https://www.dirilispostasi.com/makale/6994309/talip-bayram/ramazanda-one-cikan-lezzetler



Bazı ürünler var ki Ramazanda değerleri bambaşkadır ve onlarsız Ramazan düşünülemez. İftar ve sahur sofralarının olmazsa olmaz lezzetlerinden biri de peynir diğeri ise baklavadır.

Ramazan sofralarında peynirin önemi


Uzmanlar iftar ve sahur sofralarında mutlaka peynirin tüketilmesini tavsiye ediyor. Ramazanda ikiye düşen öğün sayısı nedeniyle vücudun ihtiyacı olan kalsiyum ve vitaminlerin besinler yoluyla yeterince alınması gerekir. Sindirim sorunlarının çözümü, bağışıklık, kalp, tansiyon, cilt ve saç sağlığının yanı sıra daha birçok hastalığın tedavisinde de tavsiye edilen peynir aslında tam bir kalsiyum deposu. Dolayısıyla Ramazan ayında özellikle küçükbaş hayvanların ürünlerinden peynir ve süt ürünleri sahur ve iftar menülerinde olmalı. Ramazanda ben de sahurda genellikle sadece kahvaltı yaparım ve bu konuda iyi olduğuna inandığım yerlerden de ürünlerimi alırım. Bugün size kaliteli ürünler sattığına inandığım 2 peynir firmasından bahsedeceğim.

Bir Ramazan klasiği haline gelen tatlı ‘Baklava’


İkinci olarak yine Ramazan ve bayramlarda en çok tüketilen lezzetlerden biri de baklavadır. Tabi baklava deyince ilk olarak aklımıza Avrupa Birliği tarafından da tescil edilen "Antep Baklavası"nın üretildiği il Gaziantep geliyor. Ancak köken olarak Gaziantepli olup başka şehirlerde baklava yapanların sayısı da az değil.  Gaziantep ve diğer şehirlerde bin bir emek ve zahmetle hazırlanan baklava, Ramazan ayında iftar sofralarının değişmez lezzetleri arasında yer alıyor. Ülke genelinde Covid-19 salgını nedeniyle satışlar düştüğü için üretim kapasitesini yarı yarıya düşüren baklava üreticileri, Ramazan ayının gelmesiyle yüzleri bir nebze olsun gülmeye başladı. Bugün yine size Gastronomi şehri olmaya aday kentlerden biri olan Adana’da Gaziantepli bir baklava üreticisi firmayı anlatacağım.

@peynirsepetigurmeevi


1991 yılında Mehmet Aydın tarafından kurulan “Peynir Sepeti Gurme Evi”, İstanbul'un en gözde mekânlarından biri olan Avrupa TEM2 konutlarının hemen yanında 2018 yılından beridir tam anlamıyla bir lezzet fırtınası estiriyor. Mehmet Bey, güvenilir, doğal, katkısız, kaliteli, temiz ve hijyen kurallarına sıkı sıkıya bağlı, tamamen bir aile mekânı olan bu şarküteride hızlı servisi ve kıymet bilen anlayışı ile müşterilerine uzun yıllardır hizmet vermeye devam ediyor. Raflarda bulunan ürünler ise saymakla bitmiyor ve Anadolu’nun çeşit çeşit yörelerinden temin edilen özel süt ürünleri, özel üretim şarküteri ürünleri ve bir çok spesiyal ürünü ile dükkan, çok geniş bir satış yelpazesine sahip. Peynir Sepeti Gurme Evi’nde aynı zamanda Gurme Cafe konsepti ile misafirlerine, lezzetli kahvaltılar, harika ızgara et çeşitleri, lezzetli burgerler ve soğuk meze çeşitleri ile kaliteli ve lezzetli sunumlar yapılıyor.

Kahvaltı ürünlerinin adresi


Peynir Sepeti, 50 peynirli şehir olarak bilinen Balıkesir ve Gönen bölgesinden, Manyas, kelle, Mihaliç, kaşar, deri tulumu, Şırdan mayalı ve Tekirdağ bölgesinden gelen Ezine, Karaman bölgesinden gelen Divle obruk ve Doğu Anadolu bölgesinden gelen kaşar ve Ege bölgesinden çeşit çeşit yöresel peynirleri ile adeta bir peynir cenneti. Yine değişik yörelerden, Siirt Pervari, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Van, Artvin Trabzon ve kaz dağları bölgelerinden getirtilen özel balları bulunuyor. Afyon bölgesinde özel ürettirdiği envai çeşit lezzette işlenmiş et ürünleri ve Gemlik yöresinden gelen özel zengin zeytinleri mevcut. Organik günlük keçi ve manda sütleri, tamamen doğal incir, hurma, fıstık, kayısı, gün kurusu gibi çeşitli kuruyemişleri ile damaklarınızı şenlendirecek tüm sahur ürünleri Peynir Sepeti Gurme Evi’nde müşterilerini bekliyor. Ayrıca sahur ve diğer zamanlar için özel peynir tabağı isteyenlere de online hizmetler sunuluyor. Tabakta hangi üründen ne kadar olması isteniyorsa o hazırlanıyor ve kapıya kadar getiriliyor. Özenle ve taze olarak dükkâna giren tüm ürünler kalite ve lezzet garantisi altında müşterilerine sunuluyor.

@peynircisoneryucel


Kadıköy Göztepe mahallesinde ufak bir peynir dükkânı, sanırsınız ki burada pek fazla bir ticaret dönmüyor. Ancak Şırdan mayalı peynirleri ile değme peynir üreticilerine taş çıkartan Peynirci Soner Yücel Bey tüm peynirlerini şırdan mayasıyla firmalara özel ürettiriyor. Peynirleri hep iyi kalite de ve çok özel müşterilere hizmet veriyor. Oradan gelip alamayan müşterilerine ise kargo ile veya bizzat kendi götürüyor. Yani anlayacağınız peynir işinde butik bir hizmet veriyor. 

Peynirci Soner, aynı zamanda işinin ehli birisi. Nedenine gelince kötü peynir satmaktansa dükkânı kapatıp evine giden bir esnaf, daha fazla satayım diye bir derdi yok. Sadece iyi peynirleri ile müşterilerin sağlığına katkı sunayım kaygısı var. Siparişiniz belki 1-2 gün sarkabilir, nedeni ise üretimi bizzat kendi takip etmesi ve taze ürettirmesi. Bazı peynirlerin ömrünün 1 hafta olduğunu söylüyor bana, çünkü 1 hafta böylesi taze peynir için yeterli diyor. Bu peynir lezzetini nadir yerlerde yiyebilirsiniz.  Soner Bey tam bir Anadolu esnafı ve en güzel peynirleri satan bu sade dükkânında aynı zamanda güler yüzlü hizmetiyle müşterilerin vazgeçilmezi olmuş. Tereyağı ve özellikle kaşar loru ve İzmir tulumu efsane denemenizi isterim. Burada ne kadar anlatsam eksik kalır zannımca.

@Secbaklavaturkiye



Seç Baklava, 1982 yılında Adana’da Gaziantepli bir aile tarafından kuruluyor. Bir nevi baklavacılığın başkenti sayılan Gaziantep’in ikliminde yetişmiş bu ailenin yine bu şartlara yakın bir kent olan Adana’da baklava üretmesi ve halkına baklavayı sevdirmesi alkışlanacak bir durum bence. Bu bölgenin tamamında yapılan baklavanın bu kadar lezzetli olmasını, yörenin iklimi sağlıyor zannımca. Siz ne dersiniz bilmiyorum ama aynı usta ve aynı malzemeler de olsa İstanbul’da yapılan baklava ile bölgede yapılan baklava aynı tadı vermiyor. Muhteşem nefasette yörenin sadeyağı ve özenle seçilmiş Antep fıstıkları ile 30 yıldır en lezzetliyi ulaştırmayı kendisine gaye edinmiş Seç Baklava, Adana ve Ankara’da bulunan tüm şubeleriyle kaliteli hizmet vermeye devam ediyor. Gaziantep’in geleneksel usta-çırak üretim modeli ile hiçbir koruyucu ve katkı maddesi içermeyen bir şekilde Adana’da üretilen Seç Baklava, tüm şubelerine günlük olarak kendi vasıtalarıyla en uygun saklama koşullarında ve tazeliğini yitirmeden baklavaları ulaştırıyor.

2. Kuşak Mehmet Tekin



Seç Baklavalarının 2. Kuşak temsilcilerinden görüştüğüm Mehmet Tekin Bey, “Gaziantepli bir aile olarak bir Adana markası olmanın gururunu yaşıyoruz. Babadan oğula yetiştirilerek ustası olduğumuz bu mesleğe, çıraklık, kalfalık, ustalık serüvenimizle işin her kısmından çalışarak geldik. 1982 yılından bu yana Seç Baklava olarak 50 metre kare imalathane ve tek şubemizle başladığımız bu işte, şuan 1200 metre kare üretim tesisi, tamamı kendi ustalarımızdan oluşan toplam 10 şubemizle tüm Türkiye’yi tatlandırmaya devam ediyoruz. 

Baklavadaki lezzette en önemli olan tabi ki malzemedir. Mevsiminde aldığımız Şanlıurfa yöresine ait koyun sütünden üretilen tamamen doğal (sadeyağ), birinci sınıf Gaziantep fıstığı, Gaziantep yöresi sert buğdayından olan unumuz ve taş fırın meşe odunun rayihası ile yapılan Antep baklavası lezzette tavan yapmaktadır. İyi bir baklava kokusu rengi ve yenildiğinde insanın midesini rahatsız etmeyendir. Gerçekten iyi bir baklava satın almak isteyenler 100’lü rakamları artık gözden çıkarmalı” diyerek hem kendi hikâyesinden hem de kaliteli bir baklavanın üretiminden ve maliyetinden biraz bahsetti.

Bu zor dönemlerde tüm esnafımızın Allah Yardımcısı olsun inşallah.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler