Gıda Güvenliği Neden Bu kadar Önemli


Gıda Güvenliği Neden Bu kadar Önemli

Bu Yazım 03.03.2020 tarihinde Analiz Gazetesinde Yayınlanmıştır.

Savaştaki Bir Dünyada Gıda En Büyük Silahtır

Tüm dünyada “Gıda Güvenliği” gitgide büyük önem kazanmaktadır. Çünkü yiyecek ve içecek kaynaklı hastalıklar artık daha çok sık görülmeye başlanmıştır. Son yaşanan Corana virüs olayında bile yediğimize içtiğimize dikkat etmek zorunda olduğumuz görülmektedir. Covıd-19 Virüs kapmış insan teması olmaması için daha çok kapalı el değmeden hazırlanan besinlere ihtiyaç duyulmaktadır. Hâlbuki ülkemizde yaygın anlayış dokunarak pazarda alışveriş yapabilme özgürlüğüdür.  Ayrıca gıdalar üzerinde izin verilen seviyelerin üstünde bulunabilecek kimyasal kontaminantlar, mikrobiyolojik tehlikeler, mikotoksinler biyotoksinler, ve belki de en önemlisi gıda katkı maddeleri, gıdaları sağlığımız için zararlı bir konuma getirmekte, ekonomik ve sosyal açıdan da toplumları ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bugün daha geniş bir perspektiften baktığımızda ise gıda ticareti ülkelerin en önemli bir silahı haline gelmektedir. Tohum üzerinden yayılmacı politikadan tutun, GDO’lu ürünlerle nesil dezenformasyonuna kadar. ABD Başkanı Ronald Reagan’ın 1980’lerde Orta Amerika’daki reform hareketlerine karşı yürüttüğü gizli savaşlara dair bir belgede; ‘Uluslararası ilişkilerde barış değil, savaş normdur’ sözleriyle başlayan ve gizli savaşlara yol gösteren Santa Fe Komitesi’nin ‘1980’li Yıllar için Yeni İnter-Amerikan Siyaseti’ belgesinde ‘Savaştaki bir dünyada gıda silahtır’ denilmektedir.
O zaman hem kendimizi, hem de gelecek neslimizi, bu savaş kabul edilen gıda teröründen korumak için büyük bir çaba içinde olmalıyız. İşte bizim çabamızın adı da net olarak budur.
“Sağlıklı Beslenmenin Toplumsal Bilincini Yaygınlaştırmak”

Ne Yiyelim Ne İçelim, Güveniliri Nasıl Seçelim Paneli


Çok sayıda sivil toplam örgütü önderinin bir araya gelerek kurduğu ve banimde icra kurulu başkanlığını yapmaktan onur duyduğum “Güvenilir Ürün Platformu” bilgi kirliliğini önlemek adına “ne yiyelim ne içelim, güveniliri nasıl seçelim” toplantısını Elite World İstanbul’da gerçekleştirdi.  Şehitlerin anısına saygı duruşu ile başlayan toplantıda gündeme yönelik önemli mesajlar da verildi. Her zaman Türk Ordumuzun yanındayız mesajı net olarak büyük bir kararlılıkla üzerinde duruldu. Tüm konuşmacılar aynı duygu ve düşüncede birlik mesajları verdi. Toplantının moderatörlüğünü “Güvenilir Ürün Platformu” ve “Ekonomi Gazeteciler Derneği” Başkanı Celal Toprak yaptı. Toplantıda, Gıda sektörünün önde gelen isimlerinden, Aroma Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Duruk, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Muratbey Peynirleri Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol ve Bereket Döner CEO’su M. Nezif Emek görüşlerini aktardı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler