“Jumbo” Künefede Oldukça İddialı

“Jumbo” Künefede Oldukça İddialı

Bu Yazım 7.7.2020 tarihinde Diriliş Postası Gazetesinde Yayınlanmıştır.

https://www.dirilispostasi.com/makale/jumbo-kunefede-oldukca-iddiali 

Kaliteli bir Lezzeti ile her geçen gün beğenisi artan, Hatay'dan başlayarak ülkemizin tümüne yayılan, belki lezzetiyle biraz abartılan ama abartıldığı kadar muhteşem olan ve dumanı üstünde tüterek yenilen künefe tatlısı Türk damak tadının vazgeçilmezlerinden biridir. Kadayıfın arasına yağlı ve tuzsuz bir peynir konularak yapılan Künefe tatlısı, bildiğiniz gibi kadayıfın kızartılmasının ardından şerbet dökülerek sıcak sıcak yenen peynirli ilk Türk tatlısıdır.

Daha önce Hatay’ın gastronomi sembollerinden biri olan künefenin Türk yemek kültürü içindeki yeri ile ilgili birkaç yazı yazmıştım. Türk mutfağında künefenin yeri azımsanmayacak derecede çok değerlidir.  Ayrıca tamamen yöresel bir tatlımız olan künefenin, Antakya’da üretiminden tüketimine kadar geçen süreçte pek çok geleneği bir arada barındırdığı görülmektedir. Künefenin önemini Hatay-Antakya merkezlerinde bulunan künefecilerin çokluğundan, orada yenilen künefenin lezzetinden de anlamak mümkündür. Bırakın dükkânları sıradan her hangi bir eve girdiğinizde bile lezzetli künefe yeme ihtimaliniz çok yüksektir.

Abartılacak bir tatlı Künefe

Hani niye abartıyorsunuz altı üstü bir tatlı, Hatay ilimizin o meşhur künefesini yapmak için taze kadayıfın olması ve bir usta elin marifetiyle harika lezzetler ortaya çıkması için yeterlidir diyenler olabilir. Ancak bu lezzet işinin bir sınırı yok ve damağı sürekli yeni tatlarla şenlendirmek isteyen ve her yeni gün yeni lezzetler peşinde koşan bir insanoğlu var. İşte künefede de bu lezzet serüveni taze olarak üretilen kadayıftan başlıyor ve künefeyi halkın önünde pişirmeye ve sıcak sıcak yanında ikramlarla servis etmeye kadar devam ediyor. Künefenin yanında ikram edilen ılık sütün bile insülin direncini dengeleyen faydalı ve keyifli bir tarafı var. Ve insanlar bu nefis tatları görüntülerle birleştirip lezzet anlayışlarını gün be gün geliştiriyorlar. İşte alabildiğince geniş bir hizmet alanı olan künefe mekânlarında, yiyenleri mest eden, dondurmalısı, fıstıklısı, kaymaklısı vs. envaı çeşit künefeler damakları şenlendirmeye devam ediyor. Yani özetle insan nefsi bu lezzetlerde abartıyı seviyor ve sevmeye devam edecek gibi de duruyor.

Künefe kafe konsepti mekânlar

Son zamanlarda künefe tatlı mekânları farklı bir formata ve hatta kafe konseptine büründü desek yanlış olmaz sanırım. Sadece künefe yemek için değil keyifli bir ortamda muhabbet etmek ve çay içmek için künefe mekânlarına giden kişilerin sayılarında ciddi artışlar var. Saatlerce oturup çay ve kahve içebileceğiniz buralarda aynı zamanda sıcak sıcak künefe yemek de işin ayrı bir keyifli tarafı. Genelde dışarıda olduğum zamanlar çay içmeye yer ararım. Bulabildiğim yerlerden biri de Simit Sarayı’dır ve çayını da beğenirim. Ancak diğer yerlerde ne doğru dürüst çay içebiliyorum ne çaydan bir lezzet alabiliyorum. Hele Starbucks gibi yerlerde çayın demleme biçiminden midir bilemiyorum, çay içemiyorum, oraya sadece belki kahve içmeye gidilebilir. İşte çayı lezzetli içebildiğim yerlerden biri de artık künefe kafe mekânları oldu diyebilirim. Bugünlerde belki birileri size, “Sen gelsen de beraber burada güzel bir çay ve künefe üstü bir dondurma yesek“ sözünü söylemiştir. İşte halkımızda çay-künefe-dondurma birlikteliği ve alışkanlığı oluştu sanırım. İçilen çaylar, meyve tabakları, çerezler hepsi künefenin yanında ikram olarak verilmektedir. İçtiğiniz çayın haddi hesabı yok ama orası bir künefe mekânı, çaydan asla ücret alınmaz. Bu yöresel lezzetimiz tüm ülke çapında özel kendi adıyla oluşan mekânları ile göz doldurmaya ve damak şenlendirmeye devam ediyor.

Jumbo Künefe

Sadece künefe imalatı için Kocaeli’nde 2.500 metrekare bir üretim tesisi kurmak, işin üzerinde ne kadar ciddi durulduğunun bir göstergesi olsa gerek. İşte künefenin lezzeti buradan mı geliyor dedirten cinsten, kaymağından tel kadayıfına kadar her şeyi kendi üreten bir markadır Jumbo Künefe. Kendi üretimin dışında yöresel olarak künefeye katılması gereken ürünlerde ise,  Fıstık Gaziantep 'den, Peynir Hatay 'dan , Tereyağı ise Şanlıurfa Siverek 'den gelmekte ve ürünler Gaziantepli ustaların maharetli elleri ile yapılmaktadır. Bu işin sırrı ise Jumbo künefeyi kuran Keklik ailesinin 1985 yılından beri Gaziantep’te tatlıcılık yapmasından geliyor olsa gerek. İyi malzemenin ve ustalığın üründe nasıl bir lezzet farkı oluşturacağını çok iyi bildiklerinden yediğim en iyi künefelerden biriydi Jumbo künefe. Biz yiyenler fazla bilmesek de fıstığın birçok çeşidi var, tereyağının onlarca yöreden farklı türü var. Peynir ve kaymak, her ustanın elinden ve yörenin sütünden farklı bir tat olarak ortaya çıkmaktadır. İşte Keklik ailesinin ustalığının farkı, ürünün malzemesini çok iyi tanımasında ve bunu ustalıkla işleyerek insanları mutlu edecek ürünlere dönüştürmesinde yatmaktadır sanırım.

Jumbo Künefe markasının büyüme hikâyesi

Gaziantepli Keklik ailesinin, İzmit'e yerleşmesi ve burada Antep usulü künefe yapmaya karar vermesi ile başlayan hikâye, kısa sürede ailenin ustalığı ve ürünlerinin lezzetinin dilden dile dolaşarak bölgenin en beğenilen markalarından biri olmasıyla devam ediyor. Markaya verilen Jumbo ismi ise, Gaziantepli fıstık üreticilerinin en lezzetli, dolgun ve yenmesinin diğer fıstıklara göre ayrı bir keyif verdiği büyük fıstıklara taktıkları isimden gelmektedir. 2018 yılında başlayan bayi çalışmalarında ise şu an 15 aktif şube sayısına ulaşılmıştır. Temmuz ayının sonuna kadar açılacak 3 şube ile sayı Türkiye genelinde 18 şubeye ulaşılacaktır. Pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılara rağmen marka yönetimi hiçbir personeli işten çıkarmamış aksine yeni istihdam oluşturmuştur. Dünya pazarında yerini alabilmek için çalışmalarına hız veren Jumbo Künefe markası, ilk olarak Londra’da bayi sözleşmesini imzalamak üzere Pandemi sonrası uçuş yasaklarının kalkmasının hemen ardından bir planlama yapmıştır.

Jumbo markası, Yurt dışındaki bayi görüşmelerinde Liverpool, Almanya, Azerbaycan ve Abu Dabi’de sözleşme aşamasına gelmiştir. Bu açılacak olan yeni şubeleri ile birlikte Jumbo Künefe markası, bir dünya künefe markası yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. İnşallah künefe de bir dünya markası çıkarız.

Jumbo Künefe Şubeleri

1.       İzmit                      Kocaeli

2.       Gölcük                  Kocaeli

3.       Kartepe                 Kocaeli

4.       Gebze                    Kocaeli

5.        Metrogarden Avm İstanbul

6.       Büyükada              İstanbul

7.       Tuzla                      İstanbul

8.       Maltepe                İstanbul

9.       Kazasker               İstanbul

10.    Bahçelievler         İstanbul

11.    Florya                    İstanbul

12.    Taşdelen(Çekmeköy)  İstanbul

13.    Serdivan               Sakarya

14.    Beşirli                  Trabzon

15.    Samsun                 Samsun

16.    Bursa                     Bursa

17.    Bayraklı                 İzmir

18.    Karşıyaka              İzmir

19.    Londra                  İngiltere

20.    Liverpool              İngiltere

21.    Abu Dabi               Abu Dabi

22.    Azerbaycan          Azerbaycan

23.    Almanya                Almanya


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler