Anne Eli değmiş Yaş Pastalar

 Bu yazım 16.02.2021 Tarihinde Diriliş Postası Gazetesinde Yayınlanmıştır.

https://www.dirilispostasi.com/makale/6497653/talip-bayram/anne-eli-degmis-yas-pastalar

Keyifli anların yiyeceği yaş pasta


Çikolatalısı, meyvelisi, frambuazlısı, türlü türlü lezzetlerden yapılanı vs. muhteşem bir lezzet fırtınası estiren yaş pastaları sevmeyen yoktur sanırım. Her ne kadar kilo alımıyla ilgili üzerinde hafif bir negatif algı olsa da vazgeçemediğimiz bir tatlıdır yaş pasta. Yaş pasta denildiğinde akla hemen kutlamalar gelir tabi ama o aslında her keyifli anın bir yiyeceği olarak kabul edilir. Aynı zamanda ev sohbetlerinin aranılan lezzeti, dostluk buluşmalarının en sevilen tatlısı ve pastanelerin de en favori yiyeceğidir yaş pasta. Çok eskilerde hatırlarım pastaneye sadece yaş pasta ve limonata içmeye giderdik. Müthiş bir ikilidir. Çocukların, en çok sevdiği lezzetlerin başında da yine bu yaş pasta gelir. Sözün özü, ister küçük olalım ister büyük, gönlümüzdeki yeri her daim ayrıdır yaş pastanın.

Kutlamaların aranılan yiyeceği yaş pasta


Sevdiklerimizle birlikte güzel anlar paylaşmanın verdiği hazzı bana göre başka hiçbir şeyde bulamayız. Nice özel anlar sığdırırız bu paylaşılan keyifli vakitlere. Doğum günleri de bu günlerin en şahanesidir. Yaş günleri dışında mezuniyet kutlamaları veya düğünler gibi mutluluk anlarımızda da hep bir yaş pasta vardır ortada. Bunun için günler öncesinden siparişler verilir, özenle kaç kat olacağı belirtilir vs. yani yaş pastanın hayatın ritmi içinde çok özel bir anlamı var. İşte söz konusu ne zaman bir kutlama olsa hemen yaş pasta almak için eve en yakın pastaneye koşarız. Hâlbuki ben bir başka yerden yaş pasta almak yerine hep evde yapılanı tercih etmişimdir. Peki, doğum günü gibi özel günlerimiz ile özdeşleşmiş olan bu lezzeti, çok daha sağlıklı, lezzetli ve uygun fiyatla kadınların evlerinde yaptığını biliyor musunuz?

Evde yapılan pastalar neden cazip


Şöyle en muhteşeminden kendinize bir hediye vermek istediğinizde, sevdiklerinizin yaş günlerinde veya herhangi bir kutlama için alınan yaş pastanın size tamamen özel olmasını istemez misiniz? İşte sizin için mutfağa giren bir annenin elinden, özenerek yaptığı bir pastayı yemek bu açıdan çok daha cazip bence. Çünkü anne eli değmiş de ondan, sahtekârlık içermez de ondan. İşini düzgün yapan pastaneleri tenzih ederim ama artık evlerde yapılan ve çoğunlukla sosyal medya üzerinden satışa sunulan bu yaş pastalar temiz çalışmakta ve halkın büyük bir teveccühünü kazanmış durumda. Evlerinde muhteşem işler başaran kadınlar ve anneler bu sektöre de el attı. Öncelikle fiyatı çok cazip, herhangi bir pastanenin neredeyse üçte biri kadar daha uygun bir fiyatla satılıyor. İçine konulan malzeme de çok kaliteli ve kesinlikle katkı maddesi içermiyor. Çünkü endüstriyel katkı maddelerinin ne olduğunu fazla bilmiyor anneler, bilmemeleri bir anlamda çok iyi çünkü bu sayede yaptıkları pastalar hep doğal oluyor. Ayrıca evlerde yapılan bu yaş pastalar samimiyet kokuyor. Doğrusu bu girişimleri çok faydalı buluyorum. Nedeni de fazla para vereceksem hiç olmazsa evine katkı için bu işi yapan bir kadına veriyor olmanın huzuru kaplıyor içimi.

KOSGEB evde işini kuran kadınlara destek veriyor


KOSGEB 2021 yılında 50-60.000 TL, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise 15 bin TL kendi işini kurmak isteyen ev hanımlarına hibe kredi vermektedir. Bunun yanı sıra vakıflar üzerinden de ev hanımları arkadaşları ile kuracakları küçük işletmelere mikro kredi alabilirler. Gelir belgesiz olan ev kadınları kamu sermayeli veyahut ta özel sermayeli bankalardan ihtiyaç duydukları kredileri nasıl alabilirler? Ülkemizde yer alan kadın girişimciler için devlet destekleri ve banka kredilerini nasıl alacakları alttaki linkte yer almaktadır.

https://www.kosgebkredi.net/ev-hanimlarina-50-000-lira-aninda-hibe-kredi/  

@hayaletpastaevi  İstanbul Avcılar


instagramda bir hesap açıp kendi evinde yaş pasta yaparak satmaya başlayan İjlal Virancık hanım, 37 yaşında 2 çocuk annesi ve İstanbul Avcılar’da ikamet etmekte. Pastacılık işine 17 yaşında iken başladığını söylüyor. 4 yıl bu sektörde çalışan İjlal Hanım, bir müddet aradan sonra kızının doğum günü partisi ile tekrar başlamış. Yaş pastalarını evde doğal katkı maddesi kullanmadan ve A kalite ürünler kullanarak günlük tazelikte yaptığını söyleyen ev kadını girişimci, İlerideki hedefinin de KOSGEB’e başvurarak küçük şirin bir butik pastane açmak olduğunun altını çiziyor.


Kişiye özel tasarımlar yaparak tamamen müşteri memnuniyetini göz önünde bulunduran, tüm ürünlerini özenle hazırlayan ve müşterilerinden 1 hafta öncesinden sipariş aldığını söyleyen İjlal Hanım,  yaş pastalarının tamamen doğal ve katkısız ürünlerden yapılmasının tercih edilmesinde en büyük etken olduğunu söylüyor. Yaptığı yaş pastalara çok güvenen İjlal Hanım ayrıca bu çalışmaları esnasında eşinin çok ciddi desteğini aldığını da belirtmeden geçemiyor.

@elosun_pastalari  Gaziantep


Yine Gaziantep’ten 2 çocuk annesi 32 yaşındaki Fahriye Hanım evinde yaş pasta yaparak geçimini sürdürmekte. Adıyaman Besni ilçesinde küçük bir mecrada doğan ve okul olmadığından ve ailesinin sıkıntılarından dolayı okuyamayan Fahriye Hanım, evlenerek Gaziantep iline gelin geliyor.  Burada oğluna pasta yapma isteği onu pastacılık işine girmesini sağlıyor. Belki ilk pastasını yapamayıp dışardan satın alma zorunda kalsa da daha sonrasında azmi ve başarısı onu çok iyi noktalara getiriyor. Bir müddet sonra yaptığı pastalara çevresindeki insanlar güzel yorumlar yapmaya ve daha çok beğenmeye ve tarif istemeye bile başlıyorlar.



Oğlu ana sınıfına başlayınca ayda bir yapılan velili okul toplantısında yapığı pastaları öğretmenler ve özellikle oğlunun sınıf öğretmeni Esra Hoca tarafından çok beğenilen Fahriye Hanım, Esra Hoca’nın “neden bunları yapıp dışarıda satmıyorsun, aile geçimine katkıda bulunursun” sözünden de güç alarak başlıyor bunları satmaya. İlk siparişini de Esra Hocadan alan girişimcimiz instagramda kızının adını çağrıştıran Eloşun pastaları diye bir hesap açıyor. Kısa bir süre pastacılık kursuna da giden Fahriye Hanım, ilk önceleri bölgede yadırganan bu girişimi, sonraları yaptığı pastaların lezzeti altında kaybolup gidiyor.

@cheftugbayener  Ankara


Pasta Şefi Tuğba Meliha Yener 1982 Ankara doğumlu. 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini kazanıyor. Çocukluğundan beri evde pastalar yapmayı deneyen Tuğba şef, hayatının dönüm noktasının üniversite ikinci sınıfta gazetede gördüğü bir ilanla başladığını söylüyor. “pastanede heykeltıraş aranıyor” ilanı için “burası Ankara’nın en iyi Palet Pastanesiydi” diyor. Başta iş sahibi Aydın beyin itirazlarına rağmen kısa zamanda işi öğrenen Şef, okurken bir müddet burada çalışıyor. Daha sonra üniversiteyi bitiren Tuğba Hanım evleniyor ve anne oluyor. Tuğba Hanım, bu ara evde kalan boş zamanlarında tekrar pasta yapmaya başlıyor ve bunları instagram üzerinden paylaşıyor. Bu paylaşımlar ilgi çekiyor ve siparişler gelmeye başlıyor.


Ankara Profesyonel Aşçılar Derneği yönetiminde olan, bir taraftan dernek faaliyetlerinde bulunurken aynı zamanda üniversitede öğrencilerine konferans, seminer ve workshoplar veren Tuğba Şef, Başkent Üniversitesi Thermopolium Gastronomi Akademisi’nde konuk eğitmen şef olarak görev yapmakta. 2018 yılında Diyarbakır Uluslararası Aşçılık ve Pastacılık festivali yarışmasında jürilik, 2019 yılında Güney Kore’deki Uluslararası yarışmasında Türk ekibi olarak 10 altın madalya kazanmıştır. Canlı yemek programlarına katılan, özel aşçılık ve pastacılık okullarında birebir eğitimlere devam eden, 2018 yılından beridir de Etimesgut Belediyesi Etisem’de Usta Öğretici olarak görev yapmakta olan Tuğba Şef, halen gastronomide 3. Üniversitesini okumaya ve evinde pasta yapmaya devam etmektedir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler