Sağlıklı Peynirin Adresi “Muratbey”

Sağlıklı Peynirin Adresi “Muratbey”

Bu yazım 5.5.2020 tarihinde Diriliş Postası Gazetesinde yayınlanmıştır.

https://www.dirilispostasi.com/makale/saglikli-peynirin-adresi-muratbey


Kalbini sevenlerin sofrasında, öğrencilerin beslenme çantasında, sporcunun diyet listesinde, anne adaylarının kalsiyum deposu, çölyak hastalarının dostu, çocuklarda dikkat dağınıklığına çözüm, sağlıklı kemikler ve cilt güzelliği arzulayanlar için çare olan peynir, bence mucizevi bir besindir.

Peynirin Hemen Sayabileceğim Birkaç Faydası

Gastronominin önemli konulardan biri de sağlıklı temel gıda maddeleridir. Bu gıda maddelerinden ilk akla gelende yüksek besin değeri taşıyan peynirdir ve sağlığımız için de çok faydalıdır. İçerdiği vitamin ve minerallerin insan vücuduna birçok faydası olan peynirin en önemli katkısı vücudun kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamasıdır. D vitamini vücut için çok önemlidir ve en çok olarak ta peynirde bulunur. Diyet listelerinde az tuzlu peynir çeşitleri ile sağlıklı kilo kontrolü mümkündür. İçerdiği serum protein ile bağışıklık sistemini güçlendiren lor peyniri, özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişiler, sporcular ve diyet yapanlar için idealdir. Özellikle yumurta alerjisi olan kişiler protein ihtiyacını lor peynirinden karşılayabilir. Peynir, kalp sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Katı gıdaya geçmiş bebekler için hazırlanan tüm mamaları besin değeri açısından zenginleştirmek için peynir kullanılabilir. Kalsiyum kemik gelişimini destekleyen en önemli mineraldir. Ancak D vitamini olmadan kalsiyumun vücut tarafından emilimi gerçekleşmiyor ve kemiklere yerleşemiyor. İşte bu nedenle D vitamini kemik sağlığı üzerinde hayati bir önemi bulunuyor. Dolaysıyla sağlık açısından peynir mutlaka tüketilmelidir.

Muratbey Peynirleri

Güvenilir Ürün Platformu’nun çalışmaları kapsamında tanıdım Muratbey peynirlerinin Yönetim Kurulu başkanı Necmi Erol Bey’i. Özellikle peynir konusunda daha çok yöresel ürünleri tercih etmeme rağmen Necmi Bey’in toplantılarda anlattıkları dikkatimi çekti. Sağlıklı beslenmeye dikkat çekiyor, yöresel lezzetlerin özünü koruduklarını anlatıyor. Sizin de bu markayı tanımanızı istedim. 1965 yılında Eminönü’nde küçük bir peynirci dükkânıyla peynir sektörüne atılmışlar, 1992 yılında ise ilk üretim tesislerini açıyorlar. Muratbey, ürettiği peynirlerle sadece Türkiye’nin değil ürünlerin ulaştırıldığı birçok ülkenin de peynir anlayışını değiştirmiş. Son yıllarda “özel peynirler” kategorisinde Türkiye de pazar lideri olmuş. Geleneksel lezzette olan peynirler Muratbey ‘de modern teknolojiyle buluşuyor ancak yerel özelliklerden özellikle hiçbir şey kaybetmeden üretiliyor. 2008 yılında yurtdışına açılan ve 60’a yakın ülkede marka tescili alan Muratbey, Türk peynirlerini dünya pazarında gururla temsil etmeye devam ediyor. Halen 300’ün üzerinde ürün çeşidi, 35 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisi, yaklaşık 400 çalışanı ve günde 700 ton süt işleme kapasitesi ile Türkiye çapında 30 bini aşkın satış noktasına, dünya çapında 4 kıtaya Türk peynirlerini taşıyor.

Peynir Hakkında Özet Pratik Bilgiler

  1. Beyaz peynir tadını kaybetmemesi için kendi salamura suyunda saklanmalı.
  2. Peynir hemen tüketilmeyecekse dilimlere ayırmadan saklanmalı.
  3. Peynir satın alırken, ambalajının bozuk olmamasına dikkat edilmeli.
  4. Beyaz peynirin düzgün kesilmesi için bıçağın, öncesinde soğuk suya batırarak ıslatılmalı.
  5. Son tüketim tarihi yakın olan peynirler hemen tüketilmeyecekse satın alınmamalı.
  6. Kaşar peyniri streç filme sararak saklanmamalı. Çünkü peynir ile streç film arasında oluşacak hava boşluğu nemi arttıracağı için peyniri küflendirebilir.
  7. Kızartma peynirlerinin tuzundan arındırılması için 15 dakika ılık suda bekletildikten sonra kızartılmalı ve sıcak servis edilmeli.
  8. Burgu, topi, sürmeli, misto gibi salamura suyu içinde satılan peynirler eğer açık şarküteri reyonundan alınıyorsa, kendi salamura suyundan pakete muhakkak ekletilmeli. Bu şekilde peynirler daha uzun süre besin değerlerini ve lezzetini kaybetmeden saklanabilir.
  9. Orijinal paketinden ihtiyaç kadar çıkarılan peynirin kalan kısmı yine ambalajı içinde buzdolabında saklanmalı. Sofrada artan peynir, orijinal ambalajdaki peynirlerin yanına konmamalı, oda sıcaklığında beklemiş peynirler, kendi ambalajında olan peynirin çabuk bozulmasına yol açar. 
  10. Peynir satın alırken, peynirlerin soğuk dolaplarda saklandığından emin olunmalı. Satış noktalarında peynir dolap dışında bulundurulmamalı, kasa önü gibi yerler peynir için hiç uygun koşullar değildir. Bu şartlarda tutulan peynirler alınmamalı.

Ramazan Ayına Özel Muratbey ’den “Kaşarlı Pirinç Köftesi”


Sağlıklı beslenmenin lezzetle buluşması: 

Türkiye'nin milli peynir markası Muratbey ’in nefis taze kaşar peyniriyle hazırlanan “kaşarlı pirinç köftesi” ile lezzet severlere farklı bir tat yaşatıyor. Geleneksel lezzetlerin ve değerlerin korunarak üretildiği, Türk halkının; "en kaliteli taze kaşar peyniri" ödülüne layık gördüğü “Qudal” madalyalı Muratbey taze kaşar peyniri, bu kez “kaşarlı pirinç köftesi” tarifine benzersiz bir lezzet katıyor. Kaşarlı pirinç köftesi tarifi protein, kalsiyum ve fosfor açısından zengin, aynı zamanda da doyurucu yumurta ve taze kaşar ile güçlü bir iftar menüsünün ana yemeği olmaya aday.

Malzemeler

1.5 su bardağı (rendelenmiş) Muratbey taze kaşar peyniri, 2 adet yumurta, 1 su bardağı pirinç, 1 kahve fincanı maden suyu, 2 su bardağı su, 3 dolu yemek kaşığı galeta unu, 1/4 demet dereotu, Tuz, karabiber, Kızartmak için sıvıyağ, Köfteleri bulamak için 1 kase galeta unu

Hazırlanışı

Bol suda yıkanarak süzülen pirinçler pilav tenceresine alınarak, üzerine 2 bardak kaynamış su eklenir. 1 çay kaşığı tuz eklenip, suyu çekilene kadar pişirilir. Ardından demlenip soğumaya bırakılır. Soğuyan pirinçler derin bir kaba alınır. Üzerine yumurta, galeta unu, maden suyu, Muratbey taze kaşar peyniri koyup karıştırılır. Baharatlar ve kıyılmış dereotu da ilave edilerek tekrar karıştırılır. Hazırlanan malzemeden bir dolu kaşık alınarak el yardımıyla köfte şekli verilerek galeta ununa bulanır. Kızartma tavasında kızgın yağda her iki yüzü de kızartılır. Kızartılan köfteler kâğıt havlu konulan tabağa alınır. Afiyet Olsun.  *bu leziz tarifi Muratbey için Arzu Hangül hazırladı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler