WorldFood İstanbul Fuarı

       WorldFood İstanbul Fuarı

Bu yazım 17.08.2020 Tarihinde Analiz Gazetesinde Yayınlanmıştır.

https://www.analizgazetesi.com.tr/gazete/17-agustos-2020-614/#group-10

Öncelikle bu bilgiyi hemen verelim ki fuar tarihini Eylül olarak kaydedenler hemen değiştirebilsin. Worldfood İstanbul Fuarı 25–28 Kasım 2020 tarihine ertelenmiştir.

Yöresel lezzetlerin tanıtılmasına ciddi katkılar sunan, gıda ve gıda teknolojileri sektörünün gelişmesine öncülük eden, sektördeki en yeni ve inovatif ürünleri yerli ve yabancı ziyaretçilerin görmesine imkan sağlayan, gıda sektörünün dünyaya açılan kapısı “Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı–WorldFood İstanbul” Bu yılın Kasım ayında yapılıyor.

WorldFood İstanbul Fuarı



Türk gıda sektörünün uluslararası buluşma noktası, birçok yeni ürün, 1.000’in üzerinde markanın katılımıyla 28. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı-WorldFood İstanbul için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Fuar, daha önce 02-05 Eylül 2020 tarihinde olacak diye duyurulmuştu. Hyve Grup geniş katılımlı bir şekilde yapmış olduğu görüşmelerin sonunda fuar tarihini 25-28 Kasım 2020’ye erteledi. Geçen sene bu fuara katılmış ve oldukça hareketli ve etkili geçtiğini görmüştüm. Bu sene pandemi nedeniyle nasıl geçeceği konusunda endişeli olsam da ben yine gerekli tedbirlerimi almış bir şekilde bu yılda fuara gidip izlenimlerimi yazacağım. Aslında fuarın kötü geçeceği noktasında net bir fikrim yok, belki yeni açılımlar sunması açısından çok faydalı da olabilir. Bence salgın sürecinden etkilenen ve büyüme niyetinde olan gıda firmaları WorldFood İstanbul’da mutlaka yerini almalı, fuarda Türkiye ve dünyanın her yerinden gelen potansiyel iş ortakları ve müşteriler ile bir araya gelmeli ve aynı zamanda hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edebilmeli diye düşünüyorum. Bu fuar ziyareti, piyasaya yeni giren yenilikleri ve ürünleri görme, uluslararası ve yerli firmalara erişim, tedarikçi ve üreticilerle ilişkileri geliştirme fırsatları sunmaktadır.

Peki, 2019 yılı worldfood fuarı nasıl geçti.


Benim de katıldığım geçen yıl yapılan 27. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı-WorldFood İstanbul çok başarılı geçti diyebilirim. Yönetimlerinde görev aldığım Gastronomi Turizmi Derneği ve Güvenilir Ürün Platformu’nun da işbirliği yaptığı fuar, 2019 yılında 45 ülkeden 500 katılımcı firma ve 20.746 ziyaretçiyi ağırladı. Fuar, bir önceki yıl olan 2018’e göre yüzde 29’luk büyüme ile önemli bir başarıya imza atarak, uluslararası ziyaretçi sayısını, 2018 yılına göre rekor bir seviye olan yüzde 87 oranında da artırdı. 27. WorldFood İstanbul, paydaşları ile birlikte düzenlediği, sektör oyuncularına yeni alım, iş, iş geliştirme ve ortaklık fırsatları sunan “Alım Heyeti Programı” ile Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere, Hindistan, Hollanda ve A.B.D gibi hedef pazar olan birçok ülkeden 100’ün üzerinde yabancı profesyonel alıcıyı ağırladı. Fuarda katılımcılar ile alıcılar arasında 3.000’in üzerinde B2B toplantı gerçekleştirilerek yeni iş birliklerine imza atıldı.

Birkaç sektörel değerlendirme ve bir araştırma raporu sonucu

Pandemi sonrası yeme içme sektörü

Pandemiden etkilenen sektörler arasında yer alan ve Türkiye’nin önemli bir ekonomik hacme sahip “Yeme-İçme Sektörü”, yeni döneme ilişkin hazırlıklarını hızla tamamlarken Worldfood fuarının tam bu süreçte vereceği desteğin de çok değerli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de Nisan ayından bu yana yayılma hızı kontrol altına alınmaya çalışılan bu salgının neden olduğu ekonomideki ve sosyal hayattaki yavaşlama hala tam olarak düzelmedi. Bu süreç öncesi 2019’da yeme-içme ev dışı tüketiminde 110 milyar TL harcayan Türkiye’nin, 2020 yılında da bu rakamı yakalayabilmesi biraz zor görünüyor. Belki şartlar göz önüne alındığında, sektörün ivme kazanabilmesi ancak 2021 yılında mümkün olabilir diye düşünüyorum. Gıda sektörünün zorunlu harcama kalemleri arasında yer almasına rağmen, salgınının meydana getirdiği talep azlığından etkilenen “Yeme İçme Sektörü”, Ağustos ayı olmasına rağmen hala tam olarak toparlanabilmiş değil. Sektörde yeni normal hayata geçiş konusunda çalışmalara hız verilse de henüz vaka sayısı tam olarak azalmadığından dolayı endişeler bitmiyor ve 2020 ve 2021 yılları gıda ve içecek sanayisi açısından kritik yıllar olacaktır gibi geliyor bana.

Yeni dönemde güvenilir gıda hassasiyeti


Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi, bu salgın nedeniyle önümüzdeki yıllarda ülkeler gıda ve tarım ürünleri ihtiyaçlarını daha çok kendi topraklarından karşılamaya çalışacaklardır. Salgın döneminde bazı önemli ülkelerin tarım ve gıda ürünlerine ihracat yasağı getirmesi Türkiye gibi alternatif tedarikçi ülkelerin önünü açmaktadır. Bu sayede Türkiye özellikle gelişmiş gıda ve içecekler sanayinde kendisine yeni pazarlar bulabilir. Bu açıdan ülkemizde gıda güvenliği, yurtiçinde tarım üretiminin arttırılması ve kritik alanlarda yeterli üretimin yapılması gibi konularda daha çok çalışmalı, dikkatli olmalı ve hızlı hareket etmelidir. Özellikle AB ile yakın komşu ülke pazarları, gıda tedariklerini sağlamak için Türkiye’den daha çok çeşit ve miktar ithalat yapabilirler. Bu açıdan 25-28 Kasım 2020 tarihlerinde TÜYAP’ta bu yıl 28’incisi düzenlenecek olan WorldFood daha da bir önemli hale gelmiştir. İstanbul’da sektör temsilcilerini yeni normallere hazırlamak, gıda güvenliği gibi öne çıkan konu başlıklarında sektör temsilcilerine rehber olmak isteyen Hyve Grup, Türkiye’nin sahip olduğu bu avantajı artırmak için, 2018 yılından bu yana tüm fuarlarda kullanılan Hyve Connect uygulamasını yeni dönem iş modelleri ile birlikte hayata geçiriyor.

Perakende sektörü araştırması

EY-Parthenon ve TAMPF  (Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu) iş birliğiyle gerçekleştirilen perakende sektörü araştırmasına göre, 2020 yılında sektörün ortalama %30 daralacağı öngörülmektedir. Araştırmaya katılan şirketlerin faaliyet gösterdikleri ana sektörler, restoran (yeme-içme), AVM, gıda-dışı perakende ve gıda perakendesi/market sektörlerinden oluşmaktadır. Araştırma sonuçlarında, yöneticilerin %90’ı dijitale kayışın kalıcı olacağını, yaklaşık %70’i ise mağaza ve AVM’lerdeki hijyen talebinin uzun vadede de devam edeceğini belirtmekteler. Türkiye’de sektörün önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileri ile yapılan anketler sonucu oluşturulan araştırmada, sektörün salgın öncesi performansı ve salgının ciroya etkileri, normalleşme ve ciro beklentileri, gelecek öngörüleri, sektörü bekleyen riskler ve bu risklere karşı alınması gereken aksiyonlar hep detaylı incelenmiş. Yine araştırmadan çıkan bir başka sonuç,  sektörün yaklaşık %81’i salgından önce 2020 yılı başında enflasyon oranında ya da üzerinde büyüme olacağını ve yaklaşık %70’i ise şirketlerinin 2020 yılına yeni mağaza açarak veya yeni operasyonlara başlayarak girdiklerini belirtiyorlar. Ancak salgından sonra yöneticilerin %84’ü şirketlerinde ciro düşüş yaşandığını ve cirolarının ortalama %77 düştüğünü ifade ediyor. Perakende sektörü yöneticilerinin %16’sı karantina önlemlerinin tümüyle ortadan kalkmasının yılın sonu çeyrek dönemine veya daha ilerisine kalabileceğini öngörüyor. Yöneticilerin %75’i tüketici davranışlarında normalleşmenin salgının sona ermesinden en az 3 ay sonra gerçekleşebileceğini söylemektedir. (Kaynak: http://tampf.org.tr/ EY-Parthenon–COVİD-19 Süreci Perakende Sektörü Araştırması)

Bu yıl fuar çok verimli gerçekleşebilir.


Hyve Grup’un basın bültenlerinden edindiğim bilgiler çerçevesinde, bölge direktörü Kemal Ülgen, “Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile Hyve Grup’un düzenlediği WorldFood İstanbul, güçlü bölgesel ağı ile yerli paydaşlarımız için yeni iş, ortaklık ve satın alım fırsatları oluşturarak, paydaşlarımızın pandemi sürecini hızla atlatmalarına katkı sunacaktır” demektedir. Ayrıca, katılımcılar ve ziyaretçiler başta olmak üzere tüm paydaşlar için verimli ve faydalı bir fuar gerçekleştirilmesinin temel öncelikleri olduğunu vurgulamaktadır. Ülgen sözlerine şöyle devam etmekte, “Türkiye’nin gıda ve gıda teknolojileri sektörünün bölgeye ve dünyaya açılan kapısı WorldFood İstanbul’u 25-28 Kasım 2020 tarihlerine erteledik. Tüm taraflarla yoğun temaslarımız nihayetinde Fuarımızın tarihinin değiştirilmesine yönelik talepleri değerlendirdik. Tarih değişikliğinin faydalı olacağını tespit ettik. Katılımcılarımızı ve kamuoyunu, yerel ve küresel çapta sektör ve markamız özelinde yaşanan gelişmelerle ilgili bilgilendirmeye devam edeceğiz.”

Sanal ticaret Worldfood İstanbul sayesinde gelişiyor.

Haziran 2020 itibariyle Türkiye’de yeni dönemin hayata geçmesi ile sanal ticaret hız kazanmış, sosyal yaşamdan ekonomiye hareketlenmeye başlayan tüm sektörler, dijital çözümler ve hibrit ticaret modellerine daha fazla rağbet etmeye başlamışlardır. Pandemi ile birlikte dijital dönüşümün hız kazandığı dünyada ve Türkiye’de, başta fuarcılık olmak üzere, her alanda hibrit çözümler ve hizmetler hayatımızın önemli bir parçası haline gelmeye başladı. İşte TÜYAP Fuar Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan WorldFood İstanbul fuarında da sanal ticaretin verimli kullanılabilmesi, geleneksel fuarcılık yaklaşımları ile dijital yaklaşımların birlikte bir uyum içinde gerçekleştirilebilmesi için bir uygulama hayata geçiriliyor. “Hyve Connect” adı verilen bu uygulama sayesinde yeni normal dönemde fuarcılık sektöründeki dönüşümün ilk yansımasını 28. WorldFood İstanbul’da göreceklerini belirten Hyve Grup, Türkiye’nin hibrit fuarcılık dönemine WorldFood İstanbul ile geçeceğini belirtmekteler. 2019 yılında WorldFood İstanbul’da oluşan 300 milyon Euro ‘lük ticaret hacminde de Hyve Connect uygulamasının büyük bir katkısı olduğunun altını çizen grup, tüm dünyada 120’yi aşkın fuar gerçekleştirdiklerini ve bu fuarların tamamında 2018 yılından bu yana Hyve Connect uygulamasının kullanıldığını belirtmektedir.  2 yıldır birçok faydalı iş birliklerine kapı açan ve katkı sunan Hyve Connect uygulaması, bence yeni dijital fuarcılığın simgelerinden biri olacak,  gerek dünyada gerekse ülkemizde de çok olumlu geri bildirimler alacak gibi görünüyor.

Hibrit fuarcılık yaklaşımında “Hyve Connect” katkısı

Katılımcı ve alıcıların yanı sıra, profesyonel ziyaretçiler de Hyve Connect uygulamasından yararlanabilecekler. Bu yıl uygulama aracılığı ile Türkiye’ye gelemeyen yabancı alıcıların yerli katılımcılar ve profesyonel ziyaretçiler ile Hyve Connect vasıtasıyla sanal ticaret platformunda buluşabilecekleri belirtilmektedir. Böylece geleneksel fuarcılık anlayışı, dijital fuarcılık yaklaşımı ile daha etkin bir biçimde harmanlanmakta ve Hyve Connect uygulaması ile hibrit fuarcılığın ne kadar çok önemli olduğunun altı bir kez daha çizilmektedir. Teknolojik dönüşüm çağı olan günümüzde geleneksel ve dijital çözümlerin fuarcılık sektörünün gelişimine katkı sunmaya devam edeceğini ve Hyve Connect uygulamasının da buna çok yardımcı olacağını düşünüyorum. 2 yıldır bu alanda yaptıkları işler ve sahip oldukları bu vizyonla uygulamayı hayata geçirdikleri için Hyve Grup’u kutluyorum. Hyve Grup hibrit fuarcılık adına Türkiye’de öncü bir çalışmaya imza atıyor ve fuarcılık sektörünün bütünüyle dijitalleşmesinin, tüm endüstrilerin dijital dönüşümünü tamamlamasıyla ancak mümkün olacağını belirtiyor.  

Kaliteli, verimli ve hızlı iş bağlantıları


Fuara katılan tüm katılımcı, alıcı ve profesyonel ziyaretçilerin yani iş bağlantıları kurmak isteyen tüm kullanıcıların erişimine açık olan Hyve Connect, her tür ziyaretçinin fuar süresince sağlıklı planlama yapabilmek, günlük takvim oluşturabilmek, iş bağlantılarını doğru, verimli ve hızlı bir biçimde gerçekleştirerek doğru müşteriler ile doğru tedarikçileri buluşturabilmek için geliştirilmiştir. Katılımcılar ve profesyonel ziyaretçilerin ortak odak noktalarda buluşması algoritmasını baz alarak doğru kişileri eşleştiren Hyve Connect, akıllı telefonlara indirilebilen uygulama aracılığı ile kolay ve rahat bir kullanıma sahiptir. Web tabanlı olarak da desteklenen Hyve Connect, istenildiği takdirde herhangi bir uygulama indirmeden de kullanım şansı sunmaktadır. Fuarın programı ve etkinlikleri ile ilgili detaylı bilgilere de kolayca erişme fırsatı sunan Hyve Connect, pandemi ile birlikte ihtiyaç doğrultusunda sosyal mesafeyi destekleyen ve koruyan Sanal Toplantı seçeneğini WorldFood İstanbul Fuarı ile birlikte de kullanıcıların hizmetine sunmaktadır. Bu sayede kullanıcılar görüntülü olarak fuar süresince görüşmek istedikleri profesyoneller ile sanal ortamda rahatça görüşebilecek, uygulama üzerinden birbirlerine ürünleri ile ilgili bilgileri iletebilecekler. Ayrıca Fuar boyunca gerçekleştirilen tüm etkinliklerin canlı yayın yaklaşımı ile yine Hyve Connect üzerinden takip edilmesi mümkün olacaktır. Hyve Connect uygulamasındaki bir diğer yeni özellik ise katılımcı profillerine istedikleri ürün görsellerini ya da ilgili PDF dosyalarını ve varsa videolarını ekleme, daha detaylı ve kapsamlı bir biçimde tanıtım yapma ve profillerini kişiselleştirme fırsatı sunmaktadır.

Özetle,

Bu fuar, bir anlamda gastronominin tüm paydaşlarını bir araya toplayarak özellikle yeni geliştirdikleri dijital platform olan “Hyve Connect” uygulaması ile yeni normalleşme çalışmalarına inanılmaz katkı sunacaktır. Bu fuar gıda sektörünün dünya ve bölgedeki gelişim stratejilerinin konuşulmasını, bilgi alışverişinin sağlanmasını, yeni fikirlerin tartışılmasını ve inovatif ürünlerin tanıtımına yönelik etkinliklerin dolu olacağı bir platform sunuyor. Hyve Grup, İHBİR ve ETÜDER gibi kurumlarla olan iş birliğini bu yıl da devam ettirerek, Türkiye’nin lezzetlerini, sektör temsilcileri sayesinde, bölgeye ve dünyaya WorldFood İstanbul aracılığı ile ulaştırmaya devam etmektedir.


 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler