Anadolu’nun şifalı bitkisi “Kara Mürver"

Bu yazım 03.05.2021 Tarihinde Analiz Gazetesinde Yayınlanmıştır.

http://analizgazetesi.com.tr/yazarlar/anadolunun-sifali-bitkisi-kara-murver/ 

 

Minik minik meyveleri ve mis gibi kokusuyla çok sevilen ve çok da faydalı olduğuna inanılan kara mürver, tarih boyunca birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış ve şifa veren bir bitki olarak hafızalarda yer edinmiş.

Bence koruyucu sağlık stratejileri çok daha önemli, hastalığa yakalanınca da bunu savurmak ancak vücut bağışıklığı güçlü olunca mümkün olabiliyor. İnsan sağlığına en çok dikkat edilmesi gereken bu dönemde her şeyin doğalını ve faydalı olanını bulup tüketmek gerektiğini düşünüyorum.

Dolayısıyla bağışıklığı kuvvetlendirici, antiviral etkisi olan ve koruyucu özelliğiyle de Alternatif tıpta kullanılan kara mürver gibi bitkiler böylesi zamanlarda daha çok ön plana çıkıyor.

Norveç Oslo Üniversitesinde yapılan bir çalışma sonucuna göre kara mürver ekstresi immün sistemini canlandırıyor ve grip virüsünü de doğrudan baskıladığı görülüyor. 

Yine İstanbul Üniversitesine ait https://tibuad.istanbul.edu.tr/ sitesinde belirtilen bir klinik araştırmasında, kara mürver takviyesinin üst solunum yolları enfeksiyonuna etkisi araştırılmış. Çıkan sonuca göre, üst solunum yolu semptomlarının başlangıcında mürver takviyesinin verildiği hastalarda kontrol grubuna kıyasla genel semptom süresinin önemli ölçüde azaldığı gözlemlendiği belirtiliyor.


Doğal ürünler açısından Anadolu tam bir cennet, ülkemizde yetişen öyle bitkiler var ki asırlar boyunca yiyene, kullanana şifa olmuş ve olmaya da devam ediyor.

Çeşit çeşit organik ürünler, sağlığımıza katkı sunan bitkiler, meyveler neredeyse tüm köy pazar tezgâhlarında satılıyor ve biz bunları bence yeterince tüketmiyoruz.

Kara mürver de öyle bitkilerden biri ve ülkemizde Akdeniz bölgesi hariç her yörede doğal olarak yetişebiliyor. Meyveleri 6-8 mm çapında, küremsi, parlak siyah renktedir. Adoxaceae familyasından çiçekli bir bitki cinsi olarak biliniyor ve çalı gibi minik ağaççıklardan oluşuyor.

Latince ‘Sambucus’ olarak da bilinen kara mürver meyvesi özellikle A,B,C vitaminleri açısından çok zengin bir bitki. Yurt dışında ise bu bitkiye ‘elderberry’ deniliyor.

4-10 m boyunda olan bu bitkinin yapraklarının kenarları tırtıklı ve ilkbaharın sonlarında küçük beyaz, krem rengi çiçek açıyor. Bu çiçekler sonra küçük siyah, mavi-siyah veya kırmızı meyveler halinde tomurcuklanıyor.

Kara mürver, çiğ olarak yenilmesi pek tavsiye edilmemekle birlikte çay olarak içilebiliyor. Çiçeğinden meyvesinden güzel reçel, şurup ve şerbet oluyor. Bilumum pasta, tatlı vs. yiyeceklerde süsleme ve aroma verme amaçlı kullanılıyor. Çiçekleri ve kabukları kaynatılıp limon ve balla tatlandırılarak da içilebiliyor.

Kara mürver faydaları

·         İçeriğindeki flavonoid maddeleri virüslerin yüzeyindeki antijenleri inhibe ederek virüsün insan hücrelerine bağlanmasını ve böylece yayılmasını önlüyor.

·         Terletici özelliğiyle, grip, nezle ve zatürre gibi hastalıkların tedavisinde olumlu etkileri olduğu, balgam söktürücü özelliği ile göğsü yumuşattığı, grip virüsünün neden olduğu semptomların şiddetini azalttığı düşünülüyor. 

·         Bol C vitamini bulunduğundan enerji metabolizmasına katkı sağlıyor ve anne sütünü arttırdığı söyleniyor.

·         İçerdiği antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemi, cilt sağlığı ve vücuttaki oksidatif stresi azaltıp buna bağlı gelişebilecek hastalıkların riskini azaltabiliyor.

·         100 gr kara mürverde 7 gr lif bulunduğundan sindirim sistemi için çok faydalı, mide ağrılarına karşı oldukça etkili, kabızlığı gideriyor ve yağ yakımı yaparak kilo vermede etkili oluyor.

·         100 gr taze kara mürver de 73 kalori, 18,4 gram karbonhidrat ve az yağ ve az protein içeriyor.

·         Kolesterol, ürik asit ve kan şekeri seviyelerini düşürebilmede etkili olduğu ve idrarı söktürdüğü söyleniyor.

·         UV radyasyonuna karşı vücudu koruyan, antidepresan özellikler gösteren ve zararlı bakterilerle savaşan bitki olduğu belirtiliyor.  

·         Yaprakları lapa haline getirilip ciltte oluşan derin ve açık yaraların hızlı iyileşmesinde kullanılıyor.

Kara mürverin çiğ meyveleri, kabuğu ve yaprakları zehirli lektin kimyasalları içerdiğinden dikkatli kullanılmalı ve herhangi bir hastalığı olanlar da bunu doktora danışmalı.

Özetle, bu bitkilerin inanılmaz faydalarının bilinmesi için daha çok araştırmanın yapılması gerekiyor. Ben de yazılarımda bazı bitkilerin faydalarını anlatırken bir uzman olmadığımın bilincinde hareket ederek kesin ifadelerden mümkün olduğunca kaçınıyorum. Uzmanların görüşlerinden yararlanıyor ve bazı araştırmalardan da örnekler veriyorum. Çünkü kesin konuşmak için tıpta ispat gerekir. Bu bitkilerin yararlarının olduğundan çok eminim ki zaten bunları bilin diye yazıyorum ama zararlarının da farkında olunması gerekiyor. Lütfen kullanırken iyi araştırın ve uzmanların görüşüne de başvurun.



 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler