WorldFood İstanbul Fuarı
WorldFood İstanbul Fuarı
Bu yazım 17.08.2020 Tarihinde Analiz Gazetesinde Yayınlanmıştır.
https://www.analizgazetesi.com.tr/gazete/17-agustos-2020-614/#group-10
Öncelikle bu bilgiyi hemen verelim ki fuar tarihini Eylül olarak kaydedenler hemen değiştirebilsin. Worldfood İstanbul Fuarı 25–28 Kasım 2020 tarihine ertelenmiştir.
Yöresel lezzetlerin tanıtılmasına ciddi katkılar sunan, gıda ve gıda teknolojileri sektörünün gelişmesine öncülük eden, sektördeki en yeni ve inovatif ürünleri yerli ve yabancı ziyaretçilerin görmesine imkan sağlayan, gıda sektörünün dünyaya açılan kapısı “Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı–WorldFood İstanbul” Bu yılın Kasım ayında yapılıyor.
WorldFood İstanbul Fuarı
Peki, 2019 yılı worldfood fuarı nasıl geçti.
Birkaç sektörel değerlendirme ve bir araştırma raporu sonucu
Pandemi sonrası yeme içme sektörü
Pandemiden etkilenen sektörler arasında yer alan ve Türkiye’nin önemli bir ekonomik hacme sahip “Yeme-İçme Sektörü”, yeni döneme ilişkin hazırlıklarını hızla tamamlarken Worldfood fuarının tam bu süreçte vereceği desteğin de çok değerli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de Nisan ayından bu yana yayılma hızı kontrol altına alınmaya çalışılan bu salgının neden olduğu ekonomideki ve sosyal hayattaki yavaşlama hala tam olarak düzelmedi. Bu süreç öncesi 2019’da yeme-içme ev dışı tüketiminde 110 milyar TL harcayan Türkiye’nin, 2020 yılında da bu rakamı yakalayabilmesi biraz zor görünüyor. Belki şartlar göz önüne alındığında, sektörün ivme kazanabilmesi ancak 2021 yılında mümkün olabilir diye düşünüyorum. Gıda sektörünün zorunlu harcama kalemleri arasında yer almasına rağmen, salgınının meydana getirdiği talep azlığından etkilenen “Yeme İçme Sektörü”, Ağustos ayı olmasına rağmen hala tam olarak toparlanabilmiş değil. Sektörde yeni normal hayata geçiş konusunda çalışmalara hız verilse de henüz vaka sayısı tam olarak azalmadığından dolayı endişeler bitmiyor ve 2020 ve 2021 yılları gıda ve içecek sanayisi açısından kritik yıllar olacaktır gibi geliyor bana.
Yeni dönemde güvenilir gıda hassasiyeti
Perakende sektörü araştırması
EY-Parthenon ve TAMPF (Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu) iş birliğiyle gerçekleştirilen perakende sektörü araştırmasına göre, 2020 yılında sektörün ortalama %30 daralacağı öngörülmektedir. Araştırmaya katılan şirketlerin faaliyet gösterdikleri ana sektörler, restoran (yeme-içme), AVM, gıda-dışı perakende ve gıda perakendesi/market sektörlerinden oluşmaktadır. Araştırma sonuçlarında, yöneticilerin %90’ı dijitale kayışın kalıcı olacağını, yaklaşık %70’i ise mağaza ve AVM’lerdeki hijyen talebinin uzun vadede de devam edeceğini belirtmekteler. Türkiye’de sektörün önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileri ile yapılan anketler sonucu oluşturulan araştırmada, sektörün salgın öncesi performansı ve salgının ciroya etkileri, normalleşme ve ciro beklentileri, gelecek öngörüleri, sektörü bekleyen riskler ve bu risklere karşı alınması gereken aksiyonlar hep detaylı incelenmiş. Yine araştırmadan çıkan bir başka sonuç, sektörün yaklaşık %81’i salgından önce 2020 yılı başında enflasyon oranında ya da üzerinde büyüme olacağını ve yaklaşık %70’i ise şirketlerinin 2020 yılına yeni mağaza açarak veya yeni operasyonlara başlayarak girdiklerini belirtiyorlar. Ancak salgından sonra yöneticilerin %84’ü şirketlerinde ciro düşüş yaşandığını ve cirolarının ortalama %77 düştüğünü ifade ediyor. Perakende sektörü yöneticilerinin %16’sı karantina önlemlerinin tümüyle ortadan kalkmasının yılın sonu çeyrek dönemine veya daha ilerisine kalabileceğini öngörüyor. Yöneticilerin %75’i tüketici davranışlarında normalleşmenin salgının sona ermesinden en az 3 ay sonra gerçekleşebileceğini söylemektedir. (Kaynak: http://tampf.org.tr/ EY-Parthenon–COVİD-19 Süreci Perakende Sektörü Araştırması)
Bu yıl fuar çok verimli gerçekleşebilir.
Sanal ticaret Worldfood İstanbul sayesinde gelişiyor.
Haziran 2020 itibariyle Türkiye’de yeni dönemin hayata geçmesi ile sanal ticaret hız kazanmış, sosyal yaşamdan ekonomiye hareketlenmeye başlayan tüm sektörler, dijital çözümler ve hibrit ticaret modellerine daha fazla rağbet etmeye başlamışlardır. Pandemi ile birlikte dijital dönüşümün hız kazandığı dünyada ve Türkiye’de, başta fuarcılık olmak üzere, her alanda hibrit çözümler ve hizmetler hayatımızın önemli bir parçası haline gelmeye başladı. İşte TÜYAP Fuar Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan WorldFood İstanbul fuarında da sanal ticaretin verimli kullanılabilmesi, geleneksel fuarcılık yaklaşımları ile dijital yaklaşımların birlikte bir uyum içinde gerçekleştirilebilmesi için bir uygulama hayata geçiriliyor. “Hyve Connect” adı verilen bu uygulama sayesinde yeni normal dönemde fuarcılık sektöründeki dönüşümün ilk yansımasını 28. WorldFood İstanbul’da göreceklerini belirten Hyve Grup, Türkiye’nin hibrit fuarcılık dönemine WorldFood İstanbul ile geçeceğini belirtmekteler. 2019 yılında WorldFood İstanbul’da oluşan 300 milyon Euro ‘lük ticaret hacminde de Hyve Connect uygulamasının büyük bir katkısı olduğunun altını çizen grup, tüm dünyada 120’yi aşkın fuar gerçekleştirdiklerini ve bu fuarların tamamında 2018 yılından bu yana Hyve Connect uygulamasının kullanıldığını belirtmektedir. 2 yıldır birçok faydalı iş birliklerine kapı açan ve katkı sunan Hyve Connect uygulaması, bence yeni dijital fuarcılığın simgelerinden biri olacak, gerek dünyada gerekse ülkemizde de çok olumlu geri bildirimler alacak gibi görünüyor.
Hibrit fuarcılık yaklaşımında “Hyve Connect” katkısı
Katılımcı ve alıcıların yanı sıra, profesyonel ziyaretçiler de Hyve Connect uygulamasından yararlanabilecekler. Bu yıl uygulama aracılığı ile Türkiye’ye gelemeyen yabancı alıcıların yerli katılımcılar ve profesyonel ziyaretçiler ile Hyve Connect vasıtasıyla sanal ticaret platformunda buluşabilecekleri belirtilmektedir. Böylece geleneksel fuarcılık anlayışı, dijital fuarcılık yaklaşımı ile daha etkin bir biçimde harmanlanmakta ve Hyve Connect uygulaması ile hibrit fuarcılığın ne kadar çok önemli olduğunun altı bir kez daha çizilmektedir. Teknolojik dönüşüm çağı olan günümüzde geleneksel ve dijital çözümlerin fuarcılık sektörünün gelişimine katkı sunmaya devam edeceğini ve Hyve Connect uygulamasının da buna çok yardımcı olacağını düşünüyorum. 2 yıldır bu alanda yaptıkları işler ve sahip oldukları bu vizyonla uygulamayı hayata geçirdikleri için Hyve Grup’u kutluyorum. Hyve Grup hibrit fuarcılık adına Türkiye’de öncü bir çalışmaya imza atıyor ve fuarcılık sektörünün bütünüyle dijitalleşmesinin, tüm endüstrilerin dijital dönüşümünü tamamlamasıyla ancak mümkün olacağını belirtiyor.
Kaliteli, verimli ve hızlı iş bağlantıları
Özetle,
Bu fuar, bir anlamda gastronominin tüm paydaşlarını bir araya toplayarak özellikle yeni geliştirdikleri dijital platform olan “Hyve Connect” uygulaması ile yeni normalleşme çalışmalarına inanılmaz katkı sunacaktır. Bu fuar gıda sektörünün dünya ve bölgedeki gelişim stratejilerinin konuşulmasını, bilgi alışverişinin sağlanmasını, yeni fikirlerin tartışılmasını ve inovatif ürünlerin tanıtımına yönelik etkinliklerin dolu olacağı bir platform sunuyor. Hyve Grup, İHBİR ve ETÜDER gibi kurumlarla olan iş birliğini bu yıl da devam ettirerek, Türkiye’nin lezzetlerini, sektör temsilcileri sayesinde, bölgeye ve dünyaya WorldFood İstanbul aracılığı ile ulaştırmaya devam etmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder