Aydın’ın Dağ İnciri 'Karlık Naturel'

 Bu yazım 19.01.Tarihinde Diriliş Postası Gazetesinde Yayınlanmıştır.

https://www.dirilispostasi.com/makale/talip-bayram/aydinin-dag-inciri


İncir, dut ailesi bitkilerinden ficus ağacında büyüyen bir meyvedir. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya olan incir, dünyada en çok ülkemizde ve Aydında yetişmektedir. İncir kendi cinsinin içerdiği yaklaşık 800 kadar tür içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir.

Mucizevi bir meyve incir


Geçenlerde Aydın ilinin coğrafi işaretli incir ve kestanesinden bahsetmiştim. Ancak Kuranda bahsi geçen ve mucizevi bir bitki olan incirden biraz daha bahsetmek gerektiğini düşündüğümden bu yazıyı tamamen incir meyvesine ayırdım. İncir taze ve kurutulmuş olarak tüm yıl boyunca tüketilebilmektedir. İncir, çok narin ve her ortamda yetişmeyen bir ağacın meyvesidir. İncir ağacının, sağlıklı ve randımanlı ürün vermesi için kendine özgü sıcaklık, nem, yağış, rüzgâr, rakım ve toprak özellikleri olması gerekir. Kaliteli ve sağlıklı incir ancak kendine has mikro klima şartlarında yetişir. Bu koşullar bozulursa iyi bir incir mahsulü almak mümkün değildir.

İncirin anavatanı Aydın denebilir


Aydın, toprağı, iklimi ve polikültür özelliği ile tarıma çok elverişli bir ilimizdir. Neredeyse tarımın birçok kolu için kaliteli yetiştiriciliğin yapılabildiği güçlü bir potansiyeli barındırmaktadır. Dolayısıyla bölgede aynı anda, üç değişik iklim tipinin görülebilmesi, ürün çeşitliliğini artırmaktadır. Dünyada incirin en iyi yetişebileceği mikro klima koşulları Aydın’da olduğu için Aydın, dünya incir üretiminde ilk sıradadır. Bilindiği gibi Aydın inciri hem ülkemizde hem de Avrupa Birliğinde coğrafi işaret tesciline sahip 5 üründen biridir. Coğrafi işaret tesciline sahip olmak demek, bulunduğu yer adıyla tanınmış, onunla özdeşleşmiş ürün demektir. Bu yöresel ürünler, tipik ve çok kaliteli olmalarıyla önem taşır ve tüm dünyada yasal düzenlemelerle koruma altına alınmış olurlar.

İncirin faydaları nelerdir.


1.       İncir, Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve B vitaminleri yönünden zengindir.

2.       İncirde hücre yenilenmesini sağlayan protein, vitamin ve mineraller bulunur.

3.       İncirde bulunan Magnezyum ve C vitamini saç ve saç köklerini besler, doğal görünüm kazandırır.

4.       İncirin koyu renkli ve taze olanı, karoten, lutein, tanin gibi birçok antioksidan bileşenler içerir.

5.       İncirin içindeki antioksidanlar, kan ile bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur ve yetişkin bireylerde oluşabilecek göz ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı direnç oluşturur.

6.       İncirde bulunan antioksidanlar cilt sağlığını olumlu etkiler.

7.       İncirde bulunan ‌benzaldehit ve antioksidanlar kanserli hücrelerin büyümesini önler.

8.       İncirde bulunan potasyum kan basıncına yararlıdır.

9.       İncirde bulunan potasyum tansiyonu dengeler ve böylece kalp sağlığını korur

10.   İncirde yüksek oranda potasyum ve magnezyum olduğundan, insülin salınımını dengeler.

11.   İncirde müshil etkisi vardır, kabızlığa iyi gelir, kilo kontrolü sağlar ve obezite tedavisinde kullanılır. 

12.   İncirin içinde bulunan lif sindirimi kolaylaştırır ve zararlı bazı bakterilerden vücudu korur.

13.   İncirin içinde bulunan fosfor ve kalsiyum kemik ve diş sağlığına yardımcı olur.

14.   Körpe olan incirin yapraklarının içindeki süt siğile karşı etkilidir.

15.   Kurutulan incir yaprakları ile yapılan dekoksiyon sayesinde çıban olgunlaşmasını ve basuru önler.

16.   Yapılan araştırmalarla, menopoz sonrasında meme kanseri oluşmasını önlediği görülmüştür.

17.   İncirde bulunan lif içeriği sayesinde ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

18.   İncir püre haline getirilip, yüze sürüldüğünde cildi temizler akne oluşmasını engeller.

19.   İncirin dengeli kullanımı osteoporoz, egzama, sedef ve diyabet hastalıklarını olumlu etkiler.

İncirin zararı var mıdır?


Genel olarak incire karşı alerji ve negatif ilaç etkileşimi düşük oranlarda görülmektedir.

1.       İncir dut familyasının bir ürünü olduğundan dut ailesi içerisinde bulunan dut, portakal, şekerli elma gibi meyvelere alerjik reaksiyon gösterenlerin dikkatli olmaları önerilmektedir.

2.       Kauçuk ya da huş polenine alerjisi olanlar, inciri tüketirken mutlaka doktoruna danışmalıdır.

3.       Kan inceltici ilaç kullananların inciri doktoruna danışmadan tüketmemelidir. Çünkü incirin içinde buluna K vitamini kanı kalınlaştırıcı özelliği bulunmaktadır.  

4.       Fazla incir tüketimi ishale neden olabilir.

Mutafçılıktan incir üreticiliğine


Aydın Bozdoğan ilçesinin halkı, 1950- 1960'lı yıllarda geçimini mutafçılık ile sağlarken, 90’larda taşıtların çoğalması, binek hayvanlara olan ihtiyacın azalması nedeniyle bu sanat öldüğünden, bölgede incir üretilmesine daha çok önem verilmeye başlanmış. Karlık Naturel firmasının aile bireyleri de bu dönemlerde çiftçiliğe başlayarak yaklaşık 50 yıldır incir yetiştirmektedir. Daha önce çok elverişli iklim koşullarına sahip olan Bozdoğan ovasında zamanla iklimin değişmesiyle incir bahçeleri daha yükseklere kaymış ve sulama kolaylıklarının da etkisi ile bu köyün bulunduğu Karıncalı Dağı daha önemli bir bölge haline gelmiştir.

Karlık Naturel


Adını ürünlerini yetiştirdikleri Karıncalı Dağı’nın zirvesi olan Karlık bölgesinden alan “Karlık Natürel” firması 2020 yılında kurulmuş çok yeni bir şirkettir. Bozdoğan’ da uzun yıllardır incir yetiştiren bir ailenin üyeleri olarak yola çıkan iki kadının babalarının adına açmış oldukları bu firmanın en büyük avantajı ailelerinin yıllardır incir yetiştiriciliği yapmasıdır. Ailelerinin deneyimi ve desteğini alarak Aydının muhteşem dağ incirlerini daha büyük bir kitleye sunma kararı veren bu genç kadın müteşebbisler, gelecekten çok umutlular. İlk yıllarının ardından oldukça iyi bir iş çıkardıklarını düşünen kadın girişimciler, müşterilerinin memnuniyetinin kendilerini çok iyi motive ettiğini söyleyerek “Güzel geri dönüşlerle daha da güçlendiğimizi hissediyoruz, yarınlara daha fazla bir ümitle bakıyoruz” demekteler. Bu çalışkan kadınlar, ”Karıncalı Dağı incirlerinin özel olmasının sebebi, ovaya bakan dağ eteklerinde bulunması, akarsulardan nemden uzak olmasıdır. Ovaya yayılan etek yükseltilerindeki rüzgârların sıcak esintileri, dağ incirlerine lezzet katar.” Diyerek kendi bölgelerinde yetişen incirin kalitesine güvendiklerini ısrarla belirtmektedirler.

İki girişimci kadın


Bu doğal ürünleri daha büyük kitlelere ulaştırmak için harekete geçtiklerini belirten bu kadın işletmeciler;  “Aslında kendi yollarımızı modern dünyada başka iş kollarıyla çizmiş iki kadındık. Zaman zaman ziyaret ettiğimiz memleketimizdeki ailemizde gördüğümüz bu tarım imkânı ve sağlıklı ürünleri daha ulaşılabilir hale getirme fikri bizi çok heyecanlandırdı ve bu işi yapmaya karar verdik. Şehirde yaşayan insanlar olarak market raflarında doğal, katkısız ve sağlıklı ürünler bulmanın zorluğunu yaşıyoruz. Birçoğumuz bir tanıdık yoluyla bu doğal lezzetlere ulaşıp köylerden bu ürünleri getirtmeye çalışıyor, ancak bu pek de kolay olmuyor. İnsanlar sofralarına ne koyduğunu, sevdiklerine ne sunduklarını bilmeli ve herhangi bir marketten aldıkları ürünler hakkında emin olmalılar. Güvenilir ürün sağlama itina gösterilen bir konu olduğundan biz bu yola koyulduk ve bizim gibi yetiştiricisinden ürünlerle ilgili çok detaylı bilgiyi halkımız alabiliyor.” diyerek bu işe girişmelerinin nedenini anlatıyorlar. Ayrıca ürünlerini karliknaturel.com adresinden ya da instagram hesaplarından temin edilebildiğini de altını çiziyorlar.

Özetle “Karlık Naturel” firması başta kuru dağ inciri başta olmak üzere geniş bir tarım ürünü yelpazesine sahip Aydın’ın tüm doğal ürünlerini insanlarla tanıştırmak istiyor, ulaşılabilir ve güvenilir ürün sağlamayı hedefliyorlar. Bu firma gibi ve özellikle kadın girişimcilerin bu doğal ürünler üretme gayreti şahsen beni heyecanlandırıyor. Sayılarının artması dileğiyle.

 


 

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler