Yeni Nesil Türk Kahveciliği

 Bu yazım 05.01.2021 Tarihinde Diriliş Postası Gazetesinde Yayınlanmıştır.

https://www.dirilispostasi.com/makale/talip-bayram/yeni-nesil-turk-kahveciligi


Kahve deyip geçmeyin, tüm dünyada bir günde ortalama 2,5 milyar fincana yakın kahve tüketiliyor. Yani dünyada her 3 kişiden biri günde bir fincan kahve içiyor.

Değişen kahve kültürümüz


Nesiller geliştikçe ona bağlı gastronomi kültürü de hızla değişmektedir. Her gün en az 2 fincan içtiğimiz Türk kahvesi yerini yeni kahvelere bırakıyor. Modern dünya kahve kültürüne de el attı anlaşılan ve onda değişiklikler meydana getiriyor. Yeni yeni kahve makineleri icat edilirken artık farklı tatlar keşfediliyor. Z’mi, Y’mi hangi kuşak olduğunu tam bilemediğim yeni nesiller kahve sektörünün de değişmesine etki ediyor. Bugünün kahve anlayışına sahip kişiler, bu içeceğe özel bir anlam yüklüyor, kahveyi bir tutku olarak görüyor ve ona bağımlılığını bir anlamda kutsuyor. Sabah daha güne uyanmadan kahve ihtiyacı hissediyor veya daha henüz gözleri tam açılmadan kahve makinesinin düğmesine basılmış oluyor. Kahve içilmeden güne başlama zorlukları yaşanıyor, kahve mekânları zamanın çoğunun geçirildiği sohbet meclisleri haline geliyor. İşte tüm bunlar kahvenin günümüzün vazgeçilemeyen bağımlı bir içeceği haline gelmiş olduğunu göstermiyor mu sizce?

Kahve zincirlerinin kahve kültürümüze etkisi


Daha önce Türk kahvesi konusunda bir yazı yazmıştım. Osmanlı döneminde ortaya çıkan bu kadim kahve kültürü yavaş yavaş yerini yeni nesil kahvelere bırakıyor galiba ne dersiniz? Ancak hala benim gibi klasik Mehmet Efendi Kuru kahvesinden yapılan Türk Kahvesinden vazgeçemeyenler de vardır elbette. Bu dönemde bilinen kahve çekirdekleri kavrulur, öğütülür ve toz haline getirilerek dükkânlarda satılırdı. Kahvehanelerde ve evlerde çok da özel olmayan cezvelerde yapılır yanında lokumu ile ikram edilirdi. Daha sonraları ise dünyada peşi sıra açılan büyük kahve zincirlerinin ortaya çıkmasıyla halkımızı apayrı bir kahve merakı sardı. Gençlerin ağır kahveden hoşlanmadığını gören batılı müteşebbisler, kahve bardağının üstüne adını yazdırma jestiyle kahveyi farklı şekillere sokarak içirmeye başladılar. İsimlerini bile söylerken zorlandığım envaı çeşit kahve ile bu kültür bir şekilde yayılır oldu. Buralara uğradığımda içebildiğim sadece Türk Kahvesi veya filtre kahvedir. Ancak ben tercih etmesem de espresso, cappuccino, americano, mocha, latte, macchiato, difference, ristretto, filtre kahve vs. gibi adlarıyla bu kahve kültürü ülkemizde hızla yayılmaya devam ediyor.

Yeni dönem kahve kültürü


Ancak kahve zincirlerinden sonra müspet bir gelişme olarak ülkemizde yerli kahve firmaları çıkmaya başladı. Sayıları gittikçe artan bu yeni nesil kahve firmaları benim arzu ettiğim tarzda kahve kültürünü etkilemeye başladılar. Ayrıca bu firmaların nefis kahvelerini içmekten dolayı da çok mutluyum. Yani yeni nesil Türk kahve firmaları bu konuda fikrimi değiştirdi diyebilirim. Kahvenin hasat zamanına, toplanmasına ve kavrulmasına ayrı bir önem veren bu firmaları araştırdığımda gördüm ki teknoloji ile kahve uyum sağlamış ve şahane bir tada ulaşılmıştı. Mesela kahvenin aroma ve lezzetini en üst düzeyde tutmak adına demleme öncesi öğütme işlemi gerçekleştirilmesi çok önemliydi. Ayrıca kahve çekirdeklerinin kavrulması üzerine yeni metotlar, teknikler uygulanmaya başlanması bu firmaları diğerlerinden ayırıyordu. En önemlisi de kahve çekirdeklerin iyi kavrulması için mümkün olduğunca küçük ölçekli makineler kullanılıyor olması kahvenin lezzetine lezzet katıyordu. Belki de bu kahveyi uzman birisinin elinden içmek gerekiyordu. İşte bu konuda en önemli görev, kahve dükkânının en önemli elemanı ve bizzat sizin kahvenizi size özel yapan kişi Barista’ya düşüyordu.

Yeni Nesil Kahve Firmaları

Forte Blend


Geçen yıl ‘Forte Blend’ in tanıtım lansmanına katılmıştım. Y.K. Başkanı Hakan Aydın Online alışveriş pazarında kahve sektörüne artı değer katmak ve internet kullanıcılarının özellikle taze kahve ve cafe aksesuarları ihtiyaçlarını en geniş ürün yelpazesi ve en iyi hizmet kalitesiyle karşılamak için yola çıktıklarını anlattı bana. Geçen gün de bana gönderdiği kahvelerden sakız muhallebili Türk Kahvesine bayıldım. Hedefini "tek noktadan kafelerin tüm ihtiyaçlarını, en kaliteli ve taze ürünleriyle karşılamak" olarak belirleyen marka, kısa süre içerisinde de Türkiye'nin en güçlü kahve portalı olma noktasında hızla ilerliyor. Kaliteli çizgisinden vazgeçmeden, her zaman yenilenen ürünleriyle, en iyi müşteri hizmetlerini ön planda tutarak yol almaya devam ettiklerini belirten Hakan Bey, bu hayali gerçeğe dönüştürmek için hiç durmadan yol almakta ve büyüyerek devam etmekte olduklarını ifade ediyor. Sözlerine, “Forteblen.com sitesi bilinçli kahve sever müşterinin talepleri doğrultusunda hazırlanmış ve gücünü müşteriden alarak yoluna devam etmektedir” diyerek ürünlerin online ortamda Türk Kahve kültürüne getirdiği yenilikleri anlatıyor.

Fiero Kahve


Geçen hafta, değerli dostum Koordinatör Şef Mehmet Kudat beyin daveti üzerine Fiero Kahve ürünlerinin satıldığı, İstanbul Maltepe’de bulunan Dondo firmasının tesislerine gittim. Orada içtiğim Fiero kahve gerçekten nefisti. Dondo Firmanın yetkilisi Şenol Dikbıyık kahve makinelerini göstererek, hakiki kahve yapılması ilgili çalışmalarından bahsetti. Ağırlıklı olarak Arabica çekirdeklerinden oluşan eşsiz bir karışım olarak kahvelerini tarif eden Şenol Bey, “İyi bir kahve içmenin sırrı kahve tohumunun cinsinden bardağa geliş aşamasına kadar geçirdiği evrelerde gizlidir. Profesyonel bir kahve makinesi ile kullanılacak kahvenin gramajı doğru ayarlanarak, suyu yeterli ısıda ekleyerek ve doğru baskıyı uygulayarak ancak mükemmel kahveler sunulabilir” diyerek yumuşak içimi ve kendine has lezzet ve kokusu ile kahvelerinin beğenilecek bir ürün olduğunun altını çizdi. Kaliteli üretim ve hizmet ile sürekli müşteri memnuniyeti prensibini temel ilke olarak benimseyen Fiero kahvenin üreticisi ‘Arolez Gıda’nın kuruluşu 1985 yılına kadar uzanmaktadır. Toplum sağlığına ve gıda güvenliğine uygun ürünler üretmek amacıyla kurulan firma, hammadde seçiminden satış noktasına kadar geleneksel tat ve kaliteye önem vermekte, ileri teknoloji ile ürünler üretmekte ve profesyonel ekipler tarafından üretimin her aşaması kesintisiz kontrol edilmektedir.

Harput dibek kahvesi


Geçen yıl CNREXPO’da yapılan ‘Bayim Olurmusun’ fuarında tanıdım bu yerli Türk Kahve markasını. Adını, Elâzığ'da bulunan bir antik kent olan ‘Harput’tan almış. Harput Dibek Kahvesi Y.K. Başkanı Soyer Orhan ile ayaküstü sohbet etmiştim. Çok eski bir yerleşim yeri olan Harput, tarih ve kültürüyle adeta Elâzığ bölgesini temsil ediyor. Dibek kahvesi de, kahve çekirdeklerinin dibek adı verilen tahta veya taş havanlarda elle dövülmesi sonucu elde edilen bir kahve çeşididir. Dibek kahvesi diğer kahvelerden farklı olarak hem çekilip hem de dövülerek hazırlanır ve kendi yağıyla birlikte kavrulur. Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Ağızda tatlı bir lezzet bırakan dibek kahvesinin pişirme yöntemi ise kahvenin iyi karıştırılması, tortu kalmayacak şekilde kaşıkla ezerek karıştırılması ve yavaş pişirilmesi gerekiyor.


Dibek Kahvesinin Faydaları

1.       İyi kolesterolü artırır ve kötü kolesterolü dengede tutar.

2.       Hazmı kolaylaştırır, yiyeceklerin sindirimine yardımcı olur.

3.       Ağır yemeklerden sonra mideyi rahatlatır.

4.       İçerdiği yağlar ve aroma ile cildi, vücudu rahatlatır.

5.  İçeriğinde bulunan kakule tohumunun, mide ve bağırsakları çalıştırması, kalp rahatsızlıklarını önlemesi, akciğerler için antiseptik özelliği olması, migrene iyi gelmesi, ağız kokusunu gidermesi, İştah açıcı özelliği olması, vücutta detoks görevi görmesi gibi faydaları bulunmaktadır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

Tarihin Gölgesinde bir Lezzet Durağı “Ocak”

"Nokul Bafra Pide"