Temel Gıda Ürünlerinde Stok ve Yeni Dünya Düzeni

Bu yazım 06.04.2020 tarihinde Analiz Gazetesinide yayınlanmıştır.
Temel Gıda Ürünlerinde Stok
ve Yeni Dünya Düzeni
Koronavirüs’ten korunmanın yolu evlerde hijyenik ürün ve gıda stok etmek değildir. Hijyenik ürünlere ulaşamayan, yeterince beslenemeyenlere ulaşmak ve onların hastalanmamasını sağlamaktır. Mevzu senin hastalanman değil, kimsenin hastalanmamasıdır. Çünkü o hastalandığında sende hastalanıyorsun. Zincirleme bir reaksiyon var. Türkiye'nin temel gıda ürünlerinde yeterli stoku var. Panikle evde stok yaparak gıda fiyatlarında suni artışlar meydana getirmek, fırsatçılardan başka kimsenin işine yaramaz. Gıda sektörü çalışmaya devam ediyor, panik yapılmamalıdır. Ayrıca gıda fabrikası çalışanları fazla mesailer yaparak sürekli üretim yapmaktalar. Raflar boş kalmayacaktır. Yetkililer sürekli söylüyor, “Türkiye, gıda stokunda sorun yaşamayan bir ülkedir”. Boşalan raflar, ertesi gün dolduruluyor. Telaş sadece fiyatları artırır.

Yaklaşık 1 aydır ülkemizde yaşanan korona virüsünden dolayı, ülke olarak tabir yerindeyse panik durumundayız. Aslında sadece ülkemiz değil, dünya panik durumunda desek daha doğru demiş oluruz. Ben yaklaşık 1 aydır alışverişin dışında evden çıkmıyorum. Ancak durum biraz olduğundan daha devasa gösterilerek abartılmaya çalışıyor diye düşünüyorum. ‘The Economist’ dergisi geçen ay kapağına kapalıyız levhası asılan bir dünya resmi koymuş. Anlamı şuna geliyor. Bu virüs dünyanın başını ciddi ağrıtacak ve dolayısıyla kapalı durumuna geçiyor. Bu kapak resmi için bu kadarda değil diyesim var, bu sahnelenen bir oyun mudur bilemiyorum, yani emin değilim. Ancak kendi düşünceme göre bu virüs gerektiğinden fazla büyütülüyor. Başka bir açıdan baktığımda her gün on binlerce insan farklı ve bulaşıcı hastalıklardan dolayı ölüyor. Bu yıl ilk 3 ayda dünyada bulaşıcı hastalıklardan ölen sayısı 3 Milyon iki yüz elli beş bin kişi.
Daha detaylı bakmak isteyenler, https://www.worldometers.info/tr/  Linkinden bakabilirler.

Yazının devamı Analiz Gazetesindeki linkte 

Korona ile ilgili olup bitenler yeni bir dünya düzeninin kurulmakta olduğu anlamına geliyor? Yapılan düzenlemeler kalıcı olabilir.

Bu virüs konusu çözülse bile artık dünya o eski dünya olmayacak. Dünya daha çok dijital bir ortama, içe dönük bir yaşam tarzına yönelecek gibi görünüyor. Çok şey değişecek. koronavirüs günümüz dünyasında önemli değişikliklere yol açacağa benziyor. Olayın küresel çapı karşısında hiçbir ülkenin bunun yansımalarını hissetmemesi mümkün değil. Bir çok şey artık “online” olacak. Gastronomi sektöründen giyim sektörüne, teknoloji sektöründen hizmet sektörüne kadar her şey yeni bir döneme giriyor. Bunun adı ‘Yeni Dijital Dünya’dır. Firmalar bu dünyada yerini almazsa kaybeder. Kurumsallaşan ve sosyal medyada yerini alan markalar bu dönemde de başarılı olurlar. Şimdi dükkânlarını kapatsalar da kendi mecralarında bir koronavirüs duyarlılığı filmi ile kendilerini hatırlatırlar. 

Çalışma şartları da değişiyor, ofis yerine evden işleri yürütmek sistemi gelecek ve insanlar daha çok home ofis çalışacaklar. Toplantılar bir araya gelmeden görüntülü video konferans şeklinde olmaya başladı bile. İnsanlar birbirleriyle günlük yaşamlarında temaslarını sınırlandırmaya başladılar vs. Bu milyonlarca insanın kalabalık ortamlardan çekilmesi anlamına geliyor. Sosyal cemiyet hayatı yerine “evde oturmak”, hatta gerekmedikçe sokağa dahi çıkmamak mantığı hakim oluyor. Bu aslında pek çok ülkede insanların yaşam tarzının değişmesi, eski sosyal alışkanlıklarından vazgeçmesi demektir. Şimdi insanlar evlerinde oturmuş sürekli internete girip kendilerine ulaşacak markaları bekliyorlar. Onların o kullandıkları ekranlarından evlerine girebilen ve bu fırsatı değerlendiren firmalar kazanacak.

Yazının devamı Analiz Gazetesindeki linkte 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

İstanbul’da Anadolu’dan lezzetler