Mezopotamya'nın Kalbi Mardin ve Mutfağı

Bu yazım 31.03.2020 tarihinde Analiz Gazetesinde Yayınlanmıştır.

http://analizgazetesi.com.tr/haber/mardin-ve-mutfagi-5551/ 

Mezopotamya’nın Kalbi
Mardin ve Mutfağı

Mardin bir gastronomi şehridir. Mardin, dinlerin, dillerin kültürlerin bütünleştiği ve bir olduğu şehirdir. Özellikle şehriyeli etli bulgur pilavı, kaburga dolması, içli köftesi, alluciyesi,  sumak ekşili zeytinyağlı yaprak sarması, kurutulmuş patlıcanı, biber dolması, kuzu etli bademli iç pilavı, vb. daha nice yemekleriyle Mardin gastronomi açısından efsane bir şehirdir ve Unesco yaratıcı şehirler listesine de bence bu açıdan aday olmalıdır.
Mardin’i bilir misiniz bilmem ama çok farklı bir dokusu ve rengârenk bir kültürü vardır. Neredeyse her renkten, her dinden, her kültürden insan bulabilirsiniz bu bölgede. Pek az kişinin gittiği, ancak çoğumuzun iyi bildiği büyülü bölge Mezopotamya’da yer alır Mardin. İsmini Süryanice kaleler kenti demek olan "Marde"den almış.  Araplar “Maridin”, Romalılar ise “Maride” demişler. İsminde bile pek çok kültürü barından büyülü bir şehirdir. Elbette her şehrin bir kokusu, bir rengi, bir ışığı ve duygusu vardır ama Mardin'in ki apayrıdır. Mardin’e gidip etkilenmeden dönene rastlayamazsınız. Çok kültürlü olan yapısıyla, tarihi geçmişiyle mest eder insanı adeta. Eski Mezopotamya'nın en ünlü yerleşim yerlerinden biri olan “Dara Harabeleri ”de burada bulunmaktadır. 

Mardin Geleneksel Mutfağı


Belki de en önemlisi de şehrin mutfağının damaklarımızda bıraktığı lezzettir. Bildiğiniz gibi her bölgenin veya her ilin kendine ait bilinen meşhur lezzetleri vardır. Ama Mardin Mutfağı Lezzetleri tabiri caizse nefes kesicidir. Baharatların et, bulgur ve sebzeyle uyumu damağınızı şenlendirir bu memleketimizin güzel ilinde. Incasiye (Pekmezli erik tavası) ile Hımmısiye (Ekşili nohut yemeği) favori yemekleriniz olur ve lezzet bayramı yaşatır damağınıza. Süryani içli köftesi olan Kitel Raha, bildiğiniz içli köftenin diğer bir versiyonudur. Etli nohutlu pilav, pilav ötesi bir yemektir. Pilav değil de yemek tadındadır sanki. Ayvalı yahni ise enfes bir tat verir yiyenlere. Geleneksel Mardin mutfağını, Alluciye (Ekşili erik yahnisi) yemeğinin mayhoşluğu, Dobo (Kuzu but, badem, sarımsak, yenibahar) yemeğinin çok farklı bir lezzeti, Mardin’i anlatır dışarıdan gelen misafirlerine.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emmim Develi Cıvıklısı

"Nokul Bafra Pide"

Tarihin Gölgesinde bir Lezzet Durağı “Ocak”